Počinje sezona lova: izbjegnite nesreće u lovu

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana i imovine, Policija uprava istarska apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.

Foto: Ilustracija

U 38 zajedničkih i osam državnih lovišta u Istarskoj županiji započela je početkom studenog ''glavna'' lovna sezona koja će trajati do završetka veljače 2019. godine. Uz 3900 lovaca koje okuplja Lovački savez Istarske županije, članova lovačkih društava  tijekom zimskih mjeseci na području Istre loviti će i strani lovci, pretežito s područja Italije. Domaći lovci pretežito love subotom i nedjeljom, dok su strani lovci u lovištima svakodnevno.

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana i imovine, Policija uprava istarska apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.

Da podsjetimo, kako bi se povećala sigurnosti svih sudionika u lovu, Policijska uprava istarska i Lovački savez Istarske županije provode  preventivni projekt ''Siguran lov'', koji ima za cilj podizanje razine sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem i sve ukupne sigurnosti u lovištima usmjerene na prevenciju stradavanja u lovu, kao i sprječavanje protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva.

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, podsjećamo na četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem (M.O.N.C.)
  • budite sigurni u svoju metu i njenu okolicu,
  • držite prst izvan otponca dok niste spremni za pucanje,
  • ophodite se prema svakom oružju kao da je napunjeno,
  • uvijek usmjerite usta cijevi u sigurnom smjeru. 

Način ponašanja sudionika lova propisan je Zakonom o lovstvu i brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci dužni pridržavati. Tako je propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.

Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana  propisano je kako je lovačko oružje ''vatreno oružje kategorije B kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu''. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.  S oružjem i streljivo mora se postupati s osobitom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju.

Oružje i streljivo moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe (pogotovo djeca)  ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.

Vlasnik oružja i streljiva ukoliko napušta mjesto prebivališta ili boravišta na vrijeme duže od godinu dana, a isto ne nosi sa sobom, oružje i streljivo treba predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za takvu vrstu oružja ili ovlaštenom trgovcu oružja te o tomu obavijestiti nadležno tijelo u roku od osam dana od dana predaje.

Zakon isto tako propisuje da se oružje za lov može posuđivati, ali samo osobama koje imaju oružni list za takvu vrstu oružja ili odobrenje za nabavu takve vrste oružja. U slučaju gubitka ili krađe lovačkog oružja i streljiva, vlasnici su dužni bez odgode prijaviti policiji takve događaje.

Također podsjećamo:
  • s oružjem i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom
  • prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno.
  • lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači.
  • oružje se ne smije ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično).
  • prije i za vrijeme lova ne smije se konzumirati alkohol. 

Budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće/jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje, što je također savjet  i preporuka i  ostalim osobama koje se kreću lovištem (berači gljiva, biciklisti, planinari…).


Pisane vijesti