Nastavak uspješne suradnje PU istarske i PD Hannover

Foto: PU istarska

Načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot održao je danas sa suradnicima prijem za delegaciju Polizeidirektion Hannover (PD Hannover), koja od 4. do 11. listopada boravi u posjetu istarskoj policiji.

Uspješna suradnja između ove dvije policijske uprave traje od listopada 2002. godine, a započela je u okviru Sporazuma o stabilnosti za jugoistočnu Europu, kao dio projekta o suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke, u sklopu Strategije djelovanja Policija u zajednici – Razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici. Suradnja se ostvaruje kroz godišnje radne posjete delegacija obiju policijskih uprava, a tijekom godina razmijenjena su iskustva iz raznih područja djelovanja policije poput prevencije kriminaliteta, prometne prevencije, prevencije rizičnih ponašanja mladih, sigurnosti cestovnog prometa, osiguranja javnih okupljanja, odnosa s javnošću te u području suzbijanja i otkrivanja raznih oblika kriminaliteta, od zlouporabe droge, trgovanja ljudima pa sve do kibernetičkog kriminaliteta i borbe protiv terorizma i radikalizacije.  Najzapaženiji rezultati suradnje ostvareni su na području komunalne prevencije u lokalnoj zajednici, što je rezultiralo osnivanjem vijeća za komunalnu prevenciju u deset gradova i općina na području Istarske županije. Zahvaljujući suradnji dviju policijskih uprava, 2013. godine izdan je i priručnik "Policijski rad okrenut zajednici" koji se koristi kao praktičan vodič u radu policijskim službenicima na području cijele države, dok je 2015. godine, ponovno uz financijsku pomoć njemačke policije, nastala slikovnica ''Ne, ne idem'' (Ana i Marko), koja je namijenjena usvajanju samozaštitnog ponašanja kod djece najmlađe dobi.

Na prijemu dobrodošlice,  načelnik Klabot i načelnik PD Hannover Volker Kluwe izrazili su zadovoljstvo dosad razmijenjenim iskustvima i činjenicom da suradnju između dviju policijskih uprava podupiru i Savezno ministarstvo unutarnjih poslova SR Njemačke i Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Ovo je 30. radni posjet, a do sada je u razmjeni iskustava sudjelovalo oko stotinu policijskih službenika s obje strane.  Dugogodišnjom suradnjom PU Hannover i PU istarske nastupile su pozitivne promjene u načinu rada PU istarske, prvenstveno zahvaljujući dobro organiziranim radnim posjetima s obje strane. Tijekom navedenih posjeta uglavnom su obrađivane teme koje predstavljaju sigurnosni problem i u PD Hannover i u PU istarskoj, a dobri primjeri njemačke prakse u rješavanju problema implementirani su i prilagođeni načinu rada PU istarske.

Tijekom ovog radnog posjeta, istarska će policija njemačku delegaciju upoznati s aktivnostima koje policija poduzima vezano za kaznena djela na štetu djece i povezanosti tih kaznenih djela s turističkom sezonom. Razgovarat će se i o pranju novca i problematici istraživanja međunarodnih transakcija, a jedna od tema će biti i tehnička opremljenost prometne policije te nadzor teretnih vozila i autobusa. Delegacija će saznati i nešto više o suradnji PU istarske i BINA Istre, kao i o suradnji s Udrugom specijalne jedinice policije BAK Istra. Osim toga, riječi će biti i o suradnji policije s Crvenim križem, dok će njemačka delegacija za rukovoditelje PU istarske održati predavanje o menadžmentu zdravlja policijskih službenika.



Pisane vijesti