Upravljali vozilima pod utjecajem alkohola

Prometna je policija ovog vikenda, na području Pule, zaustavila dva vozača koja su upravljala vozilima pod utjecajem alkohola te Policijska uprava istarska ponovno skreće pozornost sudionicima u prometu na činjenicu da je alkohol jedan od ''četiri ubojice'' u prometu.

Foto: Ilustracija

U petak, 1. veljače oko 16.15 sati, na Cesti prekomorskih brigada, policijski službenici zaustavili su automobil Citroen C3, riječke registarske oznake, kojim je upravljao 50-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1.86 promila. Budući da su okolnosti ukazivale na to da će muškarac nastaviti s činjenjem prekršaja, određen mu je smještaj u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U subotu, 2. veljače oko 2.40 sati, policijski službenici su u Dobrilinoj ulici zaustavili Mini Cooper, pulske registarske oznake, kojim je pod utjecajem alkohol od 1.17 promila upravljao 46-godišnjak te je vozač isključen iz prometa. Svega dvadesetak minuta kasnije, policijski službenici su u Palisinoj ulici ponovno zaustavili vozača te mu je određen smještaj u policijskim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Protiv oba vozača pokrenut je prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a policija ponovno upozorava kako već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača te stoga poziva vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:
 
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan!


Stranica