Najava prometne akcije na području Pule

Djelatnici Postaje prometne policije Pula-Pola će u utorak, 2. travnja od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje.

Foto: Ilustracija

U cilju smanjenja prometnih nesreća, pogotovo onih s težim posljedicama, djelatnici Postaje prometne policije Pula-Pola će u utorak, 2. travnja od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje.

Tijekom prva dva mjeseca 2019. godine, policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola utvrdili  su 193 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 305 prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje. Budući da su nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela, uz alkohol i brzinu, glavni ubojice u prometu, policija će sutra provesti prometnu akciju kako bi skrenula pozornost vozačima na važnost poštivanja prometnih propisa.

Sva svjetska istraživanja ukazuju da korištenja sigurnosnih pojaseva ako su pravilno postavljeni i korišteni smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka teških ozljeda pri sudarima. Zato je zakonom propisano da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu, na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udaru u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim vozilom nastavljaju ''let'' kroz i iz vozila, koje se gotovo trenutno zaustavilo zbog sraza. Bez obzira kako se čvrsto pri tome drži rukama ili oslanja nogama, odnosno drži upravljač, nemoguće je svladati silu udarca i sile koje pri tome djeluju. Neminovno, vozaču ruke popuštaju, tijelom nalijeće na upravljač, lomi grudni koš, koljena se lome od udarca u armaturu ispod upravljača, glavom ugara u vjetrobransko staklo. Suvozač izlijeće, glavom naprijed kroz vjetrobransko staklo iz kabine vozila. Putnici na stražnjim sjedalima prelijeću prednja sjedala, glavama udaraju u vozača i suvozače, tijelom lome naslone sjedala, a mogu i izlijetati iz kabine kroz vjetrobransko staklo.

Što se tiče uporabe mobitela u vožnji, istraživanja su pokazala da je opasnost korištenja mobitela tijekom vožnje ogromna. Kognitivno opterećenje koje se događa u razgovoru smanjuje opterećenje u rukama i vidu te se time povećava rizik prometne nesreće. Mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Stranica