Rovinjski srednjoškolci posjetili policijsku postaju i saznali kako mogu postati policajci

Maturanti rovinjske talijanske škole posjetili su policijsku postaju kako bi saznali nešto više o policijskom zanimanju i kako mogu postati policajci

Foto: PU istarska

Nakon što je Policijska uprava istarska prošle godine održala Dan otvorenih vrata u Rovinj, učenike Talijanske srednje škole – Scuola media superiore Italiana privuklo je policijsko zanimanje te su poželjeli iz prve ruke saznati kako izgleda jedan radni dan u policijskoj postaji. Stoga su danas posjetili Policijsku postaju Rovinj-Rovigno, gdje im je srdačnu dobrodošlicu zaželjela pomoćnica načelnika za kriminalističku policiju Maja Aćimov, koja im je pojasnila što sve uključuje policijski posao.

Učenici su razgledali operativno dežurstvo, gdje su policijski službenici simulirali zaprimanje dojave o narušavanju javnog reda i mira, kao i postupanje koje slijedi u takvim slučajevima. Imali su prilike razgledati prostorije za zadržavanje, uz pojašnjenje u kojim se slučajevima osobama određuje zadržavanje, a kriminalistički tehničar Ivica Brdar detaljnije im je objasnio kako izgleda rad kriminalističke policije te postupanje policije na mjestu događaja provale. Maturanti su i sami mogli isprobati izuzimanje otisaka papilarnih linija, vidjeti kako izgleda preliminarno testiranje droge, a razgledali su i opremu i vozila koja policijski službenici svakodnevno koriste.

Budući da je riječ o učenicima završnog razreda te da će Ministarstvo unutarnjih poslova uskoro raspisati natječaj za zanimanje policajac/policajka, policijska službenica Sektora policije Nikolina Vukšić pojasnila im je kako izgleda školovanje na Policijskoj akademiji i koja sve znanja i vještine polaznici trebaju svladati za vrijeme trajanja obrazovanja. Uz kratke promotivne filmove, učenici su mogli vidjeti kako izgleda obuka iz borilačkih vještina, tehnika samoobrane i privođenja te rukovanja vatrenim oružjem, uz poziv da se prijave na natječaj, obuku plavu odoru i postanu oni koji brinu o sigurnosti i štite ostatak društva.
 
 

Stranica