ROADPOL - Dani sigurnosti u prometu

Ovogodišnji Dani sigurnosti u prometu održavaju se pod sloganom ''Ostani živ i spasi živote drugih'', a cilj ROADPOL-ove kampanje jest osvijestiti javnost kako bi se smanjio broj smrtno stradalih osoba u prometu

Foto: ROADPOL

Već petu godinu zaredom, u organizaciji međunarodne mreže prometne policije ROADPOL, diljem Europe obilježavaju se Dani sigurnosti u prometu. Ovogodišnji Dani sigurnosti u prometu pod sloganom ''Ostani živ i spasi živote drugih'' trajat će od 16. do 22. rujna te se preklapaju s Europskim tjednom mobilnosti.

Cilj projekta jest uključiti što više zemalja, osim država članica mreže, da na nacionalnoj razini raznim preventivno-represivnim aktivnostima pridonesu smanjenju broja smrtno stradalih osoba u prometu.

U prosjeku, u Europi, u prometu smrtno strada oko 70 ljudi dnevno. Stoga je podizanje razine sigurnosti na cestama globalni izazov koji zahtijeva koordinaciju i zajedničku suradnju. Svrha projekta jest da svi sudionici u prometu promisle o rizicima s kojima se svakodnevno suočavaju, a kojima ujedno izlažu i ostale.

Ministarstvo unutarnjih poslova će diljem Republike Hrvatske provoditi pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu te smanjenja broja prometnih prekršaja. Posebna pozornost pridavat će se prekomjernoj brzini, vožnji pod utjecajem alkohola, nekorištenju sigurnosnog pojasa te nepropisnom korištenju mobitela u vožnji.

Od 16. do 22. rujna provodit će se niz aktivnosti, a naglasak će biti 17. rujna 2020. godine, kada se obilježava Dan bez poginulih u prometu. Na taj dan prošle, 2019. godine, u deset država sudionika projekta nije bilo poginulih osoba u prometu, a ukupno su poginule 52 osobe. U Republici Hrvatskoj u prometnim nesrećama tog dana smrtno su stradale dvije osobe.

Projekt podržava svih 30 država članica Europske mreže prometne policije ROADPOL, kao i velik broj međunarodnih  organizacija i inicijativa i njihovih čelnika.

Dodatne informacije o aktivnostima u svom gradu, svi zainteresirani mogu pronaći na interaktivnoj mapi na službenoj stranici ROADPOL-a.
 
Što svatko može učiniti?

Građani se mogu uključiti u projekt potpisivanjem PRISEGE o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu te postati dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ROADPOLSafetyDays.

Poštujte prometne propise!

Ostani živ i spasi živote drugih! 


 

Stranica