Policijski ronioci brinu o zaštiti arheoloških nalazišta i kulturnih dobara

Ronioci hrvatske policije će tijekom ljetnih mjeseci brinuti i o sigurnosti u podmorju, odnosno o zaštiti arheoloških nalazišta i kulturnih dobara te će obilaziti navedene lokacije kako bi se spriječilo njihovo daljnje devastiranje

Foto: PU istarska

Ronioci Interventne jedinice policije iz Pule jučer su, u suradnji s ronilačkim centrom The old diver, obišli olupinu broda ''Baron Gautsch''. Riječ je o jednoj od najljepših destinacija za ronjenje na Mediteranu koja je pod posebnom zaštitom Ministarstva kulture i medija.

Naime, ronioci hrvatske policije će tijekom ljetnih mjeseci brinuti i o sigurnosti u podmorju, odnosno o zaštiti arheoloških nalazišta i kulturnih dobara te će obilaziti navedene lokacije kako bi se spriječilo njihovo daljnje devastiranje. Osim zaštite arheoloških nalazišta i kulturnih dobara, policijski ronioci imat će i druge zadaće, kao što su pretraga podmorja radi pronalaska predmeta kaznenih djela, traganje za nestalim osobama, spašavanje osoba iz mora te obavljanje složenih zadaća u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava u podmorju.

Putnički parobrod ''Baron Gautsch'' izgrađen je 1908. godine, a bio je jedan od najmodernijih brodova austro-ugarske mornarice. Plovio je tri puta tjedno na relaciji Trst – Kotor – Trst te je pristajao u Puli, Velom Lošinju, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Na svoj posljednje putovanje uputio se 12. kolovoza 1914. godine iz Kotora, a bio je prekrcan putnicima koji su bježali iz ratom zahvaćenog područja. Nakon što je 13. kolovoza na Velikom Lošinju ukrao još putnika, uglavnom majke i djecu koji su bježali s ljetovanja prema Trstu, prošao je Pulu bez zaustavljanja. Brod je nastavio plovidbu sjeverno mnogo bliže nego što su vojne vlasti naredile te je sedam nautičkih milja od Brijuna u 14.45 sati naišao na minsko polje. Bočnim dijelom udario je u minu i potonuo nakon svega sedam minuta. Spašeno je 148 putnika i 31 član posade. Pretpostavlja se da je poginulo preko 170 putnika i članova posade, no točna brojka nije poznata. Djeca su gotovo sva stradala  te su stradali na ''Baronu Gautschu'' bile prve žrtve ratnih zbivanja u Prvom svjetskom ratu u Istri.

Danas olupina broda leži u pijesku na oko 40 metara dubine nedaleko Rovinja te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Zaštićeni je pomorski lokalitet, na kojem je ronjenje dopušteno samo u pratnji iskusnih ronioca i isključivo uz dozvolu Ministarstva kulture i medija.   

Da bi obišli tzv. hrvatski Titanic, policijski službenici spustili su se na dubinu od 35 metara te su  obišli gornju palubu, koja je vidljiva već s 28 metara. Zatim su se spustili i ušli u gornju palubu, a imali su prilike vidjeti i salone broda te blagovaonicu putnika. Nekadašnja krasotica austro-ugarske flote dugačka 85 metara, široka 12 metara i visine 7.5 metara, sada spava okružena brojnim biljnim i životinjskim svijetom, a policijski službenici brinut će se kako bi se spriječila njena eventualna devastacija.

Kako bi se povećala sigurnost i zaštita kulturnih dobara, Policijska uprava istarska pripremila je i prigodne letke na građane i strane turiste, a koji su usmjereni zaštiti našeg podmorja pod nazivom ''Čuvajmo naše blago''                             
 

Stranica