Obilježena 15. godišnjica osnivanja pregovaračkih timova specijalne policije za krizne situacije

Policijski pregovarači su do sada, uz obavljanje redovnih zadaća iz djelokruga rada specijalne policije, uspješno pregovorima riješili preko 200 kriznih situacija srednjeg i visokog rizika, čime su spasili brojne ljudske živote

Foto: PU istarska

''Hrvatska država postoji 30 godina, a pregovarački timovi pola tog razdoblja odnosno 15 godina. Možete zamisliti koliko je teško bilo stvarati državu i ovakve specijalne jedinice u tim bremenitim vremenima. Nije nedostajalo snage, volje ni entuzijazma, a ono što vam mogu obećati jest da zasigurno neće nedostajati ni opreme ni tehnike za vaše potrebe. Naša je dužnost kao Ministarstva da brinemo i stvaramo uvjete za vaš rad, a uvjerena sam da s vaše strane neće nedostajati volje, izdržljivosti i želje za radom i napretkom. Čestitam vam na vašem doprinosu sigurnosti'', istaknula je danas u Valbandonu državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović prilikom obilježavanja 15. godišnjice osnivanja pregovaračkih timova specijalne policije za krizne situacije.

Inače, pregovarači u Republici Hrvatskoj postoje od 2004. godine, a pregovarački timovi ustrojeni su od 2006. godine u specijalnoj policiji Ministarstva unutarnjih poslova te se nalaze u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Sudjeluju u svim kriznim situacijama i kroz svoje djelovanje do sada su bili suočeni sa svim oblicima sigurnosnih ugroza, kao što su talačke situacije, pokušaji samoubojstva, zabarikadirane osobe, otmice, prijetnje općeopasnim radnjama i slično. ''Policijski pregovarači su do sada, uz obavljanje redovnih zadaća iz djelokruga rada specijalne policije, uspješno pregovorima riješili preko 200 kriznih situacija srednjeg i visokog rizika. Ponosni smo na činjenicu da su time spašeni brojni ljudski životi'', istaknuo je zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot i zahvalio svima onima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli razvoju pregovaračkih timova u Republici Hrvatskoj te je uručio prigodna priznanja najzaslužnijim pojedincima. Priznanja za svoj rad dobili su umirovljeni pripadnik Zapovjedništva specijalne policije Dragutin Miklečić, zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić, pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko Ivan Pranjić, pripadnik Specijalne jedinice policije Osijek Željko Matković, pripadnik Specijalne jedinica policije Rijeka Tihomir Šljivić, pripadnik Specijalne jedinice policije Split Josip Ivanović i voditelj pregovarača u Zapovjedništvu specijalne policije Franjo Filipović.

Policijski pregovarači danas djeluju organizirano te su sveprisutni u ukupnoj edukaciji i provedbi obuka svih rodova policije, kao i oružanih snaga Republike Hrvatske. Među liderima su po pitanju obučavanja i edukacije u Europskoj uniji te su ravnopravan partner najrazvijenijim europskim zemljama. Dokaz tome je i da se ovog tjedna u Valbandonu održava deseti međunarodni tečaj za policijske pregovarače, na kojem uz članove pregovaračkih timova specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova, sudjeluju i pregovarači iz Austrije, Crne Gore, Mađarske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih država, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije te koordinacije EuNAT.

Na jubilarnom međunarodnom tečaju, naziva ''Operativne i tehničke prednosti u policijskom pregovaranju'', policijski pregovarači razmijenili su iskustva o tehnološkim mogućnostima u postupcima pregovaranja i novim načinima komunikacije s počiniteljima,  a riječi je bilo i o prevenciji post-traumatičnih iskustava. ''Zapovjedništvo specijalne policije već deseti put organizira međunarodni tečaj te možemo reći kako je ovo nastavak suradnje pregovarača iz zemalja Zapadne Europe i američkog FBI – Critical Responce Unit. Kroz dosadašnje tečajeve policijski pregovarači razmijenili su iskustva i svladali taktiku postupanja u rješavanju različitih terorističkih ugroza, talačkih situacija, otmica zrakoplova i plovila, pobuna u zatvorima, radikalnog terorizma te brojnih drugih visokorizičnih situacija, čime smo svakako povećali kapacitete specijalne policije'', rekao je voditelj pregovarača u Zapovjedništvu specijalne policije Franjo Filipović i istaknuo kako su naši međunarodni partneri prepoznali kvalitete hrvatske policije i smjestili je u sam europski vrh kada je riječ o pregovaranju u kriznim situacijama. 
 
 

Stranica