Prevozio nepropisno djecu s vozačkom koja je istekla

Policijska uprava istarska skreće pažnju građanima na pravilan prijevoz djece u vozilima kako bi se povećala sigurnost najmlađih u prometu

Foto: Ilustracija
 
Pulska je policija jučer oko 12 sati u Ulici Kamik u Banjolama zaustavila teretni automobil Mercedes, novogradiške registarske oznake, kojim je upravljao 21-godišnjak. Obavljenom provjerom utvrđeno je da u tovarnom prostoru prevozi razni metalni otpad koji je prethodno prikupio na području Medulina bez posjedovanja dozvole za sakupljanje otpada. Također, utvrđeno je da u vozilu nepropisno prevozi dvoje djece koja nisu bila pravilno smještena u sigurnosnoj sjedalici te da mu je vozačka dozvola istekla još prije šest mjeseci.
 
Zbog prekršaja iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv muškarca se pokreće prekršajni postupak.
 
Policijska uprava istarska skreće pažnju građanima na siguran prijevoz djece u vozilima. Naime, iako se zna da dijete koje je pravilno vezano i sjedi u dječjoj autosjedalici ima sedam puta manje izgleda da u slučaju prometne nesreće zadobije teške ozljede, još uvijek se velik broj djece prevozi na neadekvatan način – sjede nevezana, stoje između prednjih sjedala, odrasli ih drže u rukama i slično.
 
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je obaveza pravilnog prijevoza djece u vozilima. Vozači osobnih automobila i vozila za prijevoz tereta u kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smiju prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ukoliko djeca nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju, pričvršćenoj sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu (iso-fix).
 
Da bi dječja autosjedalica pružila djetetu najveću zaštitu, ona mora biti pravilno postavljena, dijete u njoj mora biti pravilno vezano i autosjedalica mora odgovarati djetetu. Pravilno je postavljena ona autosjedalica koja je postavljena i pričvršćena u skladu s uputama proizvođača. Dijete je pravilno vezano u autosjedalici kada su trake pojasa sjedalice provučene kroz utore u naslonu u visini ramena ili malo ispod, kada pojas djetetu na postolju ide preko bedara i sredine ramena, kada su trake pojasa ravne (nisu zavrnute) i kada između ključne kosti djeteta i sigurnosnog pojasa nema više od jednog prsta slobodnog prostora. Dijete se treba prevoziti u onoj sjedalici koja je primjerena za njegovu dob, visinu i težinu.
 
Vozač motornog vozila u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi može na stražnjim sjedalima prevoziti dijete koje nije smješteno u sigurnosnu sjedalicu/postolje pod uvjetom da je dijete više od 135 cm i da je pravilno vezano sigurnosnim pojasom za odrasle.
 
Vozači osobnih automobila i vozila za prijevoz tereta u koje nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smiju u takvim vozilima prevoziti djecu mlađu od tri godine. U ovim vozilima se djeca stara tri i više godina i niža od 150 cm ne smiju prevoziti na prednjim sjedalima.
 
Vodite računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti svoje djece. Sebe vežite sigurnosnim pojasom, a dijete smjestite u autosjedalicu ili na sigurnosno postoje prije svake vožnje, pa i ona najkraće!

Stranica