Najava prometne akcije: kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Iza nas je još jedan miran vikend u prometu, a prometna policija sutra će u Puli kontrolirati koriste li vozači i putnici sigurnosni pojas te nepropisnu uporabu mobitela za vrijeme vožnje

Foto: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda, od 7. do 9. siječnja, na području Policijske uprave istarske evidentirane su tri prometne nesreće, od kojih jedna s ozlijeđenim osobama i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. U prometnim nesreća dvije osobe zadobile su lake tjelesne ozljede.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 340 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno devet vozača i jedno vozilo. Policijski službenici utvrdili su 152 prekršaja, od kojih:
 
  • nepropisna brzina – 90 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 13 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 7 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 10 prekršaja
  • ostali prekršaji – 32 prekršaja.
 
Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u utorak, 11. siječnja od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ''Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela''.

Prošle se godine na području Postaje prometne policije Pula-Pola dogodilo 607 prometnih nesreća, u kojima je sedam osoba poginulo, 39 ih je teško ozlijeđeno, a 203 osobe zadobile su lakše tjelesne ozljede. Djelatnici prometne policije u 2021. godini utvrdili su ukupno 17.086 prekršaja, od čega:
 
  • 2.518 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je 32% više nego prethodne godine
  • 3.503 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, što je 14% više nego prethodne godine

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju. 

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija,  najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku. 
    
 
 

Stranica