GP Plovanija domaćin Frontexove završne vježbe u projektu Firearms Detection Pilot Course

Frontexovi službenici kategorije 1 i 2 kroz praktične vježbe pokazali stečena znanja u otkrivanju krijumčarenja oružja preko graničnih prijelaza
 

Foto: PU istarska

Nakon teorijskih predavanja vezanih za načine i modalitete krijumčarenja oružja preko graničnih prijelaza, Frontexovi službenici imali su priliku završnu vježbu provesti na GP Plovanija. Uz organizacijsku pomoć Policijske uprave istarske, cjelodnevna završna vježba provedena je kao learning-by-doing simulacija različitih modaliteta krijumčarenja oružja u različitim vrstama prijevoznih sredstava.

Kroz četiri različita scenarija temeljena na stvarnim situacijama, polaznici su imali priliku obavljati poslove u stvarnim uvjetima svakodnevnog rada na graničnom prijelazu. Za navedene vježbe korištena su osobna vozila, kombi vozila i putnički autobus te je cilj bio u navedenim situacijskim zadacima primijeniti stečena teorijska znanja i praktično iskustvo koje su u svojim predavanjima polaznicima obuke prenijeli Frontexovi predavači iz djelokruga policije i carine.

Tijekom provođenja obuke, kako teorijskog tako i praktičnog dijela, veliki doprinos kvalitetnom stjecanju znanja i vještina kao i profesionalnom pristupu obuci dali su službenici Carinske uprave Ministarstva financija, Sektora za Mobilne jedinice – Mario Kolar i Kristijan Babler. S obzirom na to da su obojica dugogodišnji službenici Carinske uprave s velikim nacionalnim i međunarodnim iskustvom, polaznike obuke uputili su u sve tajne svog posla.



Jedan od ciljeva same obuke bio je i da se polaznike obuči kako prepoznati situacije u kojima bi im kod detekcije krijumčarenja oružja preko granice dodatna pomoć bila i korištenje posebno obučenih službenih pasa. Veliki doprinos kvaliteti i ozbiljnosti provedene završne vježbe stoga su dali i policijski službenici – vodiči službenih pasa iz Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka Dalibor Ivančić te Postaje pomorske i aerodromske policije Pula-Pola Tomislav Dubac, koji su sa svojim psima Dixom i Bellom demonstrirali mogućnosti korištenja pasa u službene svrhe, prezentirajući suradnju između vodiča i službenog psa.

Cijela obuka temelji se na ''Priručniku o vatrenom oružju za graničnu policiju i carinu'' (''Handbook on Firearms for Border Guards and Customs Officers''), koji sadrži najnovije informacije o vrsti oružja, modalitetima krijumčarenja oružja te taktici i opremi koja se koristi prilikom granične kontrole. Priručnikom se nastoji pomoći graničnoj policiji i djelatnicima carine u uspješnijem suzbijanju krijumčarenja oružja i kriminalnih skupina koja se bave nedopuštenom trgovinom oružja, a nastao je pod okriljem Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT) te je dobio podršku brojnih organizacija koje se bave nadzorom državnih granica. 

Predavači i polaznici obuke iskazali su zahvalu na suradnji i trudu koji su uložili službenici Policijske akademije, Uprave za granicu i Policijske uprave istarske kako bi se obuka u Valbandonu provela u što realnijim uvjetima te u skladu s visokim europskim standardima.

Voditelji obuke Gidrius Baksa i Nikolaos Bouros iz Frontexa na današnjem zatvaranju obuke iskazali su zadovoljstvo razinom znanja koju su pokazali polaznici, kao i znanjem i iskustvom predavača te organizacijom same obuke koju je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova. Također su naveli kako se očekuje prevođenje priručnika i na hrvatski jezik te se nadaju daljnjem nastavku suradnje Frontexa i Policijske akademije u provođenju ove, ali i novih obuka.



 

Stranica