Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD)

Tijekom 2021. na području Postaje prometne policije Pula-Pola zabilježene su dvije prometne nesreće sa željezničkim vozilom u kojima su smrtno stradala 2 vozača osobnih automobila

Foto: ilustracija

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD), danas će se u Denveru, USA, održat će se 14. konferencija koja ima za cilj dodatno educirati sudionike u prometu o opasnostima kojima se izlažu ako ne poštuju prometna pravila i signalizaciju prilikom prelaženja željezničke pruge. Ciljana skupina ovogodišnje kampanje su „Ranjivi ljudi“. Naime, prema Izvješću UIC-a za 2021. više od 90% smrtnih slučajeva zabilježenih na željezničkoj infrastrukturi uključuje prolaznike i korisnike željezničkih prijelaza. Kampanja je pokrenuta 2009. godine, a koordinira ju UIC (Međunarodna željeznička unija) u suradnji s Europskom komisijom i UNECE (Ekonomska komisija Ujedinjenih naroda za Europu).

Kako je jedan od prioriteta što veća sigurnost na prometnicama, uključujući pritom i prijelaze ceste preko željezničke pruge, policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola, u cilju smanjenja posljedica prometnih nesreća provode preventivno-edukativne aktivnosti u cilju podizanja svijesti o opasnostima na željezničko-cestovnim i pješačkim prijelazima, te aktivnosti usmjerene na poštovanje postavljene prometne signalizacije, odnosno propisan prijelaz preko željezničke pruge. Posebno naglašavamo problem i opasnost distrakcije prilikom prelaska na željezničko-cestovnim, odnosno pješačkim prijelazima preko pruge koja se očituje kroz audio (smanjenje mogućnosti osluškivanja prometa), vizualno (promjena percepcije prostora), fizičko (ometanje kretanja u prostoru) i kognitivno ometanje (utjecaj na koncentraciju na promet).

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola tijekom 2021. zabilježene su dvije prometne nesreće sa željezničkim vozilom u kojima su smrtno stradale 2 osobe (2 vozača osobnog automobila).

Slijedom navedenoga sve sudionike u prometu pozivamo na poštovanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je reguliran prelazak željezničke pruge odnosno u slučaju nepoštovanja, podsjećamo na propisane represivne mjere:

-           Nezaustavljanje pred prijelazom ceste preko željezničke pruge u istoj razini ako je uređaj za zatvaranje prometa spušten, ili ako se taj uređaj već počeo spuštati, ili ako se daju svjetlosni ili zvučni znaci koji upozoravaju da će se taj uređaj početi spuštati, odnosno da se prijelazu ceste preko željezničke pruge približava vlak. Za vozača vozila - novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna, određivanje 2 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom 6 mjeseci. Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj ostali sudionici u prometu na cesti koji postupe suprotno odredbama ovoga članka.
 
-           Na prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini na kojem nema uređaja za zatvaranje prometa ni uređaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, sudionici u prometu moraju se zaustaviti te mogu prijeći preko željezničke pruge tek kad se uvjere da prugom ne nailazi vlak ili neko drugo vozilo koje se kreće po tračnicama. Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj sudionik u prometu ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
 

Stranica