Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Budući da se 26. lipnja obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, u utorak se na Narodnom trgu u Puli provodi aktivnost kojom je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti

Foto: Ilustracija

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama obilježava se 26. lipnja, a njime se nastoji upozoriti javnost na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom te ukazati na zdrave životne izbore. Isto tako, nastoji se istaknuti i važnost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Policija kroz svoj svakodnevni rad poduzima aktivnosti kojima je cilj suzbijanje kriminaliteta zlouporabe droga te otkrivanje počinitelja takvih djela. Tijekom 2021. godine na području Policijske uprave istarske zabilježena su 74 kaznena djela iz domene zlouporabe droga i 420 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Policijski službenici ostvarili su 559 zapljena droga koje su oduzeli od 457 osoba.  Zaplijenjeno je više od osam kilograma marihuane, više od pet kilograma heroina, gotovo tri kilograma amfetamina, 496 komada ecstasya te manje količine ostalih raznih vrsta droga.

Pored represivnih aktivnosti, poslovi prevencije policijske uprave provode i niz preventivnih aktivnosti. Tijekom cijele školske godine u svim osnovnih i srednjim školama u Istri provodi se nacionalni preventivni projekt ''Zdrav za pet'' s ciljem aktivnog mijenjanja stavova i senzibiliziranja mladih o štetnim životnim navikama o ovisnosti, kao i  podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanje zdravih stilova života. Također se tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti provode preventivne aktivnosti poput pisanja slogana o borbi protiv ovisnosti, kao i tribine sa učenicima srednjih škola u suradnji sa suradnicima iz drugih institucija.

Kako bi građani dobili cjelovitu informaciju o problematici ovisnosti, kao i institucijama u kojima mogu potražiti pomoć za sebe i svoje bližnje, u utorak, 21. lipnja od 9 do 11 sati, na Narodnom trgu u Puli, održat će se informativno edukativni info punkt. Na info punktu će, pored poslova prevencije, sudjelovati Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije – Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Centar za socijalnu skrb Pazin – Podružnica obiteljski centar Pula, Grad Pula – Pola, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Udruga Uzpiro i  Udruga Institut.

Dođite i vi i podržite borbu protiv ovisnosti o drogama!
 

Stranica