Automobil udario dijete na biciklu koje nije imalo kacigu

Policija upozorava na pojačani oprez u prometu i pridržavanje prometnih propisa s ciljem povećanja sigurnosti

Foto: Ilustracija

Jučer je oko 16.10 sati na dionici ceste D75 Umag – Novigrad kod mjesta Rožac došlo do prometne nesreće u kojoj je sudjelovalo osobno vozilo Renault Twingo, kojim je upravljala 73-godišnjakinja i dijete koje je upravljalo biciklom.

Nesreća se dogodila kada je vozačica osobnog automobila na označenoj biciklističkoj stazi koja presijeca navedeni kolnik prednjim djelom vozila udarila u bicikl kojim je, krećući se biciklističkom stazom preko kolnika sa njene desne strane, upravljao maloljetni austrijski državljanin.

U prometnoj nesreći dijete je ozlijeđeno, a težina njegovih ozljeda zasada nije poznata. Protiv vozačice se podnosi odgovarajuća prijava, a prekršajno je sankcionirana i majka djeteta koje je upravljalo biciklom, s obzirom da dijete nije nosilo kacigu.

Kako bi se povećala sigurnost djece u prometu, policija upozorava roditelje i druge osobe koje brinu o djeci da prije navršenih devet godina ne puštaju dijete samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle na igralištima, u parkovima i zonama smanjenog prometnog protoka jer njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu.

Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Napominjemo da je za vozače bicikla koji su mlađi od 16 godina kaciga obavezna.
 

Stranica