Prevencija nasilja na otvorenom prvenstvu Istre u krosu

U subotu je održan prigodni edukativno-informativni punkt policije s ciljem edukacije djece o oblicima nasilja

Foto: PU istarska
 
Po pozivu i u suradnji sa Atletskim savezom Istre na atletskom natjecanju Otvoreno prvenstvo Istre u krosu 2022. u Medulinu, u subotu je održan prigodni edukativno-informativni punkt policije s ciljem edukacije djece natjecatelja o oblicima nasilja, prevenciji govora mržnje te utjecaju alkohola na motoričke sposobnosti i koordinaciju pokreta mladih osoba.
 
Kroz radionicu o prepoznavanju oblika nasilja, u kojoj su djeca trebali naučiti prepoznati nasilje  prikazom svakodnevnih situacija iz njihovog života, nastojalo se senzibilizirati najmlađe da reagiraju na nasilje, potraže pomoć odrasle osobe i zauzmu se za sebe i svoje prijatelje. Na porukama koje su im prezentirali policijski službenici poslova prevencije, poput situacije kada se vrijeđa dijete u ''viber grupi'' razreda, uništava školski pribor, isključuje iz igranja kolektivnih igara pa do situacija kada djeca prime poruku neželjenog seksualnog sadržaja na svoj mobitel i slično, mali trkači su naučili da se u svim tim situacijama radi o nasilju te da to ne treba prešutjeti, već se povjeriti odrasloj osobi (roditeljima, trenerima, učiteljima, profesorima, stručnim službama škole i sl.), koja im može pomoći riješiti problem kako on ne bi postao još veći.
 
Učenici su senzibilizirani i na problematiku govora mržnje na sportskim natjecanjima kroz letak ''Reci ne govoru mržnje!'', dok su najveći interes izazvale tzv. pijane naočale koje simuliraju vizualne kapacitete osobe koja konzumira određenu količinu alkohola. Zaključak svih mladih natjecatelja je bio kako nikada ne bi sjeli u vozilo osobi koja konzumira alkohol i koja vidi na način kako se to vidi kroz pijane naočale.
 
Organizator i treneri atletskih klubova iz Istre i sa Kvarnera su prepoznali važnost edukacije djece u prevenciji devijantnih ponašanja i bili zadovoljni se policija na ovaj način približila djeci te će i sami na treninzima nastaviti sa edukacijom o prepoznavanju nasilja kroz letak koji su dobili.

Stranica