Održan okrugli stol na temu podrške žrtvama

Okrugli stol održan je s ciljem jačanja intersektorske suradnje u sustavu podrške žrtvama i svjedocima te umrežavanja organizacija civilnog društva i institucija

Foto: PU istarska
 
Jučer je u sjedištu policijske uprave u Puli, u organizaciji Centra za građanske inicijative Poreč i Ženske grupe Karlovac ''Korak'' te uz podršku Policijske uprave istarske, održan okrugli stol namijenjen policijskim službenicima koji djeluju na području zaštite žrtava i svjedoka kaznenih djela.
 
Okrugli stol održan je sa svrhom razmjene iskustava i dobrih praksi te unaprjeđenja suradnje policije i organizacija civilnog društva koje rade sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji. Kako je istaknula moderatorica okruglog stola Fani Bugarin Šoljan iz Centra za građanske inicijative Poreč, suradnja institucija i organizacija civilnog društva na izradi pojedinačne procjene potreba žrtava je izrazito važna kako bi se poduzeli svi koraci i pravna sredstva kojima će se zaštititi žrtva, posebice s aspekta određivanja mjera opreza. Također je naglasila kako se procjena nastavlja tijekom cjelokupnog vođenja postupka.
 
Sandra Turkanović iz Ženske grupe Karlovac ''Korak'' se kroz primjere iz prakse rada udruge, koja djeluje na području Karlovačke i Ličko-senjske županije, osvrnula na konkretno određivanje mjera opreza u suradnji sa policijom i sudovima koje su rezultirale kvalitetno odrađenim postupcima,  kojima je i sama žrtva bila zadovoljna. Naglasila je kako Ženska grupa Karlovac ''Korak'' radi i s počiniteljima nasilja te provode i psihosocijalni tretman maloljetnih počinitelja.
 
Bez obzira kome žrtva prvo prijavljuje kazneno djelo, sve radnje vode ka istome cilju, a to je prijava događaja policiji i podrška žrtvi od strane službi za podršku. ''Suradnja između policije, žrtve i službi za podršku od izrazite je važnosti za cjelokupan daljnji postupak'' , istaknula je Anamaria Droždan Kranjčec, voditeljica pravnog tima Ženske sobe. Kroz dugogodišnji rad sa žrtvama seksualnih delikata naglasila je kako su uočili da je do sada naglasak kod pojedinačne procjene žrtve bio na mjerama kazneno pravne zaštite, posebice na sudovima, no svakako će trebati staviti veći naglasak na mjere koje provodi policija.
 
Nikica Hamer Vidmar, voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima Uprave za kazneno pravo istaknula je važnost izrade pojedinačne procjene žrtve, a to je izbjegavanje sekundarne i ponovljene viktimizacije, izbjegavanje sekundarne traumatizacije, ali i sprječavanje prijetnje i odmazde. Kroz piramidu potreba žrtve, osim zajedničkih potreba svih žrtava te potreba specifičnih skupina, postoje i one individualne, koje se prepoznaju upravo kroz pojedinačnu procjenu žrtve i u tom segmentu se moramo svi zajedno potruditi.
 
Kroz raspravu koja je uslijedila zaključeno je kako je potrebno shvatiti na vrijeme kada postoji opasnost za žrtvu kako bi se institucije i službe za podršku međusobno koordinirale u poduzimanju adekvatnih mjera zaštite žrtava. Upravo ovakvi vidovi suradnje rezultiraju boljom koordiniranošću svih dionika sustava podrške žrtava.

Stranica