Najava preventivne akcije nadzora tehničke ispravnosti vozila

Prometna policija će akciju provoditi sutra od 9 do 11 sati na Trgu na mostu u Puli  te će vozače informirati o mogućnosti obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede vozila

Foto: Ilustracija

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske, na području Republike Hrvatske se od 21. do 26. studenoga provodi preventivno-sigurnosna akcija ''Dani tehničke ispravnosti vozila''.

Policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola će, uz svakodnevno pojačan nadzor tehničke ispravnosti tijekom akcije, 25. studenoga 2022. godine od 9 do 11 sati na Trgu na mostu u Puli provoditi ciljanu preventivnu prometnu akciju ''Nadzor tehničke ispravnosti vozila''.

Prometna akcija provodit će se u suradnji s Hrvatskim autoklubom Pula – Rovinj, čiji će servisni savjetnici i automehaničari vizualnim pregledima kontrolirati tehničku ispravnost vozila, posebice kontrolu svjetlosne signalizacije na vozilima. Tijekom provođenja aktivnosti policijski službenici vozače će informirati o mogućnosti obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede vozila, uz isticanje važnosti tehničke ispravnosti vozila i poticanje preventivnog kontroliranja vlastitog vozila. 

Cilj prometne akcije je smanjiti broj prometnih nesreća i stradavanje sudionika uzrokovanih tehničkom neispravnošću vozila, odnosno povećanje razine tehničke ispravnosti vozila i prometne kulture, uz poticanje vozača na pravovremenu preventivnu kontrolu ispravnosti vlastitoga vozila. 

Ističemo da je izmjenama i dopunama Zakona sigurnosti prometa na cestama (NN 85/22 od 30.7.2022.) propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna za vozača koji u prometu na cesti upravlja vozilom koje nema kutiju prve pomoći sukladno Pravilniku kojim se propisuju tehnički uvjeti vozila u prometu na cestama.

Podsjećamo i na zakonsku obvezu da na motornim vozilima od 1. studenoga 2022. do 31. ožujka 2023. godine za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svijetla.
 

Stranica