ROADPOL: Pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i droga

U svim zemljama članicama ROADPOL-a (Europske mreže prometne policije) ovog se tjedna provode pojačane kontrole vožnje pod utjecajem alkohola i droga

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave istarske ovog se tjedna, od 5. do 11. prosinca, provode pojačane aktivnosti usmjerene na nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih droga.

Riječ je o koordiniranim aktivnostima koje se provode u sklopu akcije ROADPOL-a u svim državama članicama. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. Konzumiranje alkohola ili droga ili njihova kombinacija, a potom upravljanje vozilom, među glavnim su čimbenicima koji utječe na sigurnost u prometu.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 700 do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

Uz novčane kazne, izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati.

Kako bi se povećalo stanje sigurnosti u prometu i spriječilo stradavanje, Policijska uprava istarska poziva vozače da poštuju prometne propise i da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkohol ili droge.

Stranica