Ako očekujete uplatu, dovoljno je dati uplatitelju broj računa

Policija upozorava građane da ne dostavljaju nikome svoj broj bankovne kartice i CVV broj na poleđini kartice

Foto: Ilustracija

Umaška policija zaprimila je prijavu 44-godišnjakinje koja je na internetskom oglasniku oglasila prodaju dva mobitela, nakon čega ju je putem mobilne aplikacije kontaktirala nepoznata osoba i poslala oštećenoj poveznicu na aplikaciju dostavne službe pomoću koje je trebala biti izvršena uplata novca i razmjena paketa.
 
Oštećena je, kako bi provjerila primitak uplate dogovorenog novčanog iznosa, u aplikaciju unijela broj bankovne kartice i CVV broj sa poleđine bankovne kartice, nakon čega joj je u kratkom roku pristigla obavijest da joj je na računu rezervirano i skinuto više stotina eura. Kada je kontaktirala navodnu dostavnu službu, prvo joj je rečeno kako je to kratkoročno i da će joj novac biti vraćen, a potom je pristiglo i objašnjenje da je došlo do pogreške i da ponovno potvrditi primitak uplate za mobitele. Kada je žena ponovno otvorila poveznicu koja joj je dostavljena, s računa joj je ponovno rezerviran i skinut novac.
 
Policija poduzima mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti događaja i pronalasku počinitelja kaznenog djela.
 
Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o bankovnim karticama, PIN broju i CVV broju, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. Podsjećamo da je dovoljno dostaviti broj bankovnog računa (IBAN) da bi Vam netko uplatio novac, ne trebate dostavljati druge podatke.
 
O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.
 
 

Stranica