Upravljali pod utjecajem alkohola i droga

Policijski službenici i ovog su vikenda provodili pojačane aktivnosti u prometu u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija

U dane vikenda, od 24. do 26. veljače,  na području Policijske uprave istarske evidentirano je pet prometnih nesreća, od kojih je jedna završila sa lakše ozlijeđenom osobom, dok su četiri završile sa materijalnom štetom.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 442 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 19 vozača i 4 vozila. Utvrđeno je 208 prekršaja, od kojih izdvajamo:
•             nepropisna brzina – 97 prekršaja,
•             nekorištenje sigurnosnog pojasa – 25 prekršaja,
•             upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 12 prekršaja,
•             odbijanje ispitivanja poradi utvrđivanja prisutnosti droga – 4 prekršaja,
•             upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje – 1 prekršaj 
•             upravljanje vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom – 2 prekršaja, 
•             korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 22 prekršaja,
•             neregistrirano i tehnički neispravno vozilo – 4 prekršaja
•             ostali prekršaji – 41 prekršaja
 
Umaška je policija 25. veljače oko 11,15 sati u Ulici Komunela zaustavila i kontrolirala teretni automobil Ford krapinskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 35-godišnjak. Poradi objektivnih okolnosti koje su upućivale na to da vozač upravlja automobilom pod utjecajem alkohola, policijski službenici su alkotestirali muškarca i utvrdili da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,02 promila. Muškarac je smješten u posebne prostorije policije te mu je izdan prekršajni nalog.

Prometna je policija 26. veljače oko ponoći u Koparskoj ulici u Puli zaustavila i kontrolirala osobni automobil Peugeot pulskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 45-godišnjak. Izvršenim alkotestiranjem, utvrđeno je kako upravlja automobilom pod utjecajem alkohola od 2,06 promila. Muškarac je smješten u posebne prostorije policije te mu je izdan prekršajni nalog sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Porečka je policija pak 26. veljače oko 11,10 sati u Brijunskoj ulici zaustavila i kontrolirala osobni automobil Renault zagrebačke registracijske oznake kojim je upravljao 25-godišnjak. Prilikom kontrole vozača utvrđeno je da ne posjeduje vozačku dozvolu, odnosno da upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, da nije koristio sigurnosni pojas, te da nema važeću osobnu iskaznicu. Ponuđeni preliminarni test na opojne droge vozač je odbio , te je obzirom da je iskazivao jasnu namjeru za daljnjim sudjelovanjem u prometu uhićen i smješten u posebne prostorije policije. Obzirom se radi o prometnom recidivistu, od vozača je do okončanja postupka oduzet automobil kojim se koristio, a policija je podnijela optužni prijedlog nadležnom sudu poradi više prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o osobnoj iskaznici.

Stranica