Podnesite zahtjev za istekle osobne iskaznice

Kako se ne bi stvarale gužve, pozivamo da zahtjeve u narednom razdoblju podnose osobe kojima su osobne iskaznice već istekle, a ne i osobe kojima osobna iskaznica istječe kroz mjesec ili više dana

Foto: Ilustracija

Budući da je Vlada Republike Hrvatske proglasila prestanaka epidemije bolesti COVD-19, Policijska uprava istarska poziva građane, kojima su osobne iskaznice istekla za vrijeme trajanja epidemije, da podnesu zahtjeve za novim ispravama. Proglašenjem kraja epidemije građani svoje dokumente trebaju zamijeniti u roku od 30 dana, odnosno u tom roku trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava.

Kako se ne bi nepotrebno stvarale gužve, pozivamo da zahtjeve u narednom razdoblju podnose osobe kojima su osobne iskaznice već istekle, a ne i osobe kojima osobna iskaznica istječe kroz mjesec ili više dana.

Za podnošenje zahtjeva za zamjene isteklih osobnih iskaznica svakako koristite dostupnu uslugu rezerviranja reda čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat, odnosno rezervacija termina za pojedine poslovne procese.

Za razliku od osobne iskaznice, koju moraju imati svi hrvatski državljani stariji od 18 godina, ali i oni koji su navršili 16 godina, a sklopili su brak, putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave. Stoga, ako ne planirate putovati u zemlje za koje vam je potrebna putovnica, ne trebate žuriti s podnošenjem zahtjeva za novu putovnicu. Isto tako, ako ne namjeravate upravljati vozilom, ne trebate u skorije vrijeme podnositi zahtjev ni za vozačku dozvolu.

Podsjećamo da građani korištenjem e-Usluge MUP-a RH iz udobnosti svog doma mogu podnijeti zahtjev za novu putovnicu i vozačku dozvolu, a mogu zatražiti i da im se ti dokumenti, ako se izrađuju u redovnom postupku, dostave na kućnu adresu tako da i na taj način izbjegnu čekanje u redu.
 

Pisane vijesti