Teško stradala tri motociklista: pripazite u prometu

Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost motociklista i mopedista u prometu policija poziva vozače na oprez

Foto: Ilustracija

Prva prometna nesreća dogodila se jučer oko 12.20 sati na državnoj cesti D66, kada je 46- godišnji poljski državljanin upravljao motociklom, poljske registracijske oznake,  iz smjera Marčane u smjeru Barbana. Nedaleko skretanja za mjesto Borinići, vozač je na ravnom dijelu ceste započeo nepropisno preko pune crte na kolniku skretati u lijevo u namjeri polukružnog okretanja, pri čemu je u njegov bočni dio motocikla udario motocikl, pulske registracijske oznake, kojim je u istom smjeru iza njega upravljao  34-godišnji hrvatski državljanin, koji je u kočenju pokušao izbjeći sudar.  U nesreći je poljski državljanin teže, a hrvatski državljanin lakše ozlijeđen.

Druga prometna nesreća dogodila se oko 14.20 sati, kada je 50-godišnji češki državljanin upravljao motociklom, češke registracijske oznake, iz smjera Gologorice prema Zajcima. Vozač je po izlasku iz oštrog zavoja zbog neprilagođene brzine sletio s ceste, a potom je u njega udario drugi motocikl, češke registracijske oznake, kojim je iza njega upravljao 20-godišnji češki državljanin, a koji je također u zavoju sletio s ceste zbog neprilagođene brzine. U nesreći je 50-godišnjak teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju u riječkoj bolnici, dok su njegova 50-godišnja putnica i drugi vozač motocikla lakše ozlijeđeni.

Treća prometna nesreća dogodila se jučer oko 21.10 sati na području Buja, kada je 42-godišnjak upravljao motociklom,  pulske registracijske oznake, iz smjera Umaga u smjeru Buja te je prednjim dijelom motocikla udario u divlju svinju koja se nakon udara u motocikl udaljila. U nesreći je vozač motocikla teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju u pulskoj bolnici.

Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost motociklista i mopedista u prometu, apeliramo na vlasnike i vozače motocikala i mopeda da:
  • kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku,
  • upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom,
  • upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koja imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka
  • tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koriste zaštitnu kacigu, pri čemu mislimo na vozače i putnike, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice ukoliko bi sudjelovali u prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo). 

Vozači automobila, u odnosu na vozače motocikala i mopeda pripazite da im ne oduzmete prednost prolaska jer precjenjujete svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjujete opasnosti u prometu. Prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obratite pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da vam se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Vodite računa da su motocikli (a sve više i mopeda) vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja.

 

Priopćenja