Pripazite na divljač na cesti

Policija upozorava vozače da pripaze na cesti na pojavu divljači, pogotovo tamo gdje postoji prometni znak koji upozorava na divljač

Foto: Ilustracija

Na području Vrsara u posljednja 24 sata zabilježena su tri naleta na divljač. Prvi nalet na divljač dogodio se jučer oko 7.30 sati, kada je 74-godišnji njemački državljanin upravljao osobnim automobilom, njemačke registracijske oznake, cestom DC-75  te mu je kod Vrsara na kolnik istrčala srna. Životinja je nakon sudara pobjegla u raslinje.

Na srnu, koja je također pobjegla nakon sudara, naletio je oko 20.45 sati i 49-godišnji hrvatski državljanin koji je upravljao triciklom, pulske registracijske oznake, kolnikom nerazvrstane ceste prema Kapetanovoj stanciji.

Posljednji nalet na divljač dogodio se noćas oko 00.15 sati, kada je 45-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom, pulske registracijske oznake, županijskom cestom 5209 te su mu na kolnik istrčale dvije divlje svinje, koje su uginule od siline udara.
 
Kako bi se izbjegle prometne nesreće i  neugodnosti  zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač  potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znak upozorenja ''divljač na cesti'',  a koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.

Naime, divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u noćnim i ranojutarnjim satima. 

Napominjemo da vozač vozila, koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja.
 

Priopćenja