Pod utjecajem alkohola ugrožavali promet

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija
 
Tijekom proteklog vikenda, od 15. do 17. rujna, na području Policije uprave istarske evidentirane su 24 prometne nesreće, od kojih jedna sa poginulom osobom, šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i sedamnaest s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradalo je sedam osoba, od kojih jedna smrtno, jedna osoba zadobila je teške tjelesne ozljede, a pet osoba je lakše ozlijeđeno. Alkohol kao uzrok evidentiran je u 9 prometne nesreća.
 
Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 350 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 10 vozača i 4 vozila. Utvrđen je 181 prekršaj, od kojih izdvajamo:
  • nepropisna brzina – 75 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 25 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 7 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 9 prekršaja
  • neregistrirano i tehnički nepregledano vozilo – 4 prekršaja
  • ostali prekršaji – 61 prekršaj.
 
Prometna je policija 15. rujna oko 20.05 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći koja se dogodila na kolniku Tršćanske ulice u Puli. Do nesreće je došlo kada je 50-godišnjak upravljao vozilom pulskih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2.11 promila te je naletio na vozilo njemačkih registracijskih oznaka, kojim je 29-godišnji njemački državljanin upravljao istom kolničkom trakom neposredno ispred njega, a koji se prethodno zaustavio na obilježenom pješačkom prijelazu kako bi propustio pješaka. Muškarcu je određen smještaj u posebnim prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te je novčano kažnjen sa 1450 eura, šest kaznenih bodova i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Porečka je policija 17. rujna oko 23 sata u Ulici Mate Vlašića u Poreču zaustavila automobil, pulske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 1.91 promila i prije stjecanja prava na upravljanje upravljao 45-godišnji bosanskohercegovački državljanin. Zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja vozač je uhićen i doveden u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv njega se pokreće prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Priopćenja