Prevareni putem interneta

Policija upozorava građane da budu oprezni prilikom ulaganja kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara

Foto: Ilustracija
 
Porečka policija istražuje slučaj prijevare prilikom ulaganja u trgovinu zlatom i naftom. Naime, 55-godišnjak je prijavio kako je tijekom veljače putem internetske platforme počeo trgovati zlatom i naftom, kada su ga kontaktirali navodni brokeri tvrtke, koja se predstavljala kao tvrtka specijalizirana za različite vrste ulaganja, prvenstveno ulaganjima u trgovinu zlatom i naftom. Na nepoznate račune muškarac je u više navrata uplatio nekoliko tisuća eura, a kada je želio podići cjelokupnu ostvarenu zaradu, brokeri su mu rekli da je potrebno uplatiti porez u iznosu od nekoliko tisuća eura, što je muškarac i učinio, nakon čega brokeri više nisu bili dostupni. Zbog sumnje da je prevaren za više tisuća eura, događaj je prijavio policiji koja provodi kriminalističko istraživanje.
 
Slučaj prijevare labinskoj policiji prijavio je i 64-godišnjak. Njega je kontaktirao nepoznati muškarac koji se predstavio kao broker i koji mu je obećao pomoć u vraćanju novca koji je muškarac prethodno početkom prošle godine uložio u kriptovalute preko navodne brokerske agencije. Lažni broker zatražio je uplatu iznosa od više tisuća eura putem digitalnih novčanika što je muškarac i učinio. Kada je lažni broker nastavio sa zahtjevima za uplatu, muškarac je posumnjao kako je prevaren i događaj prijavio policiji.
 
Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.
 
Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati.
 
Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.

Priopćenja