Preventivne aktivnosti policije u sklopu kampanje Web heroj: zaštite se od online prijevara

Policijski službenici nastavljaju s preventivnim aktivnostima u cilju zaštite građana od kibernetičkih prijevara pa će tako sutra od 10 do 12 sati biti u naselju Kaštelir

Foto: PU istarska

U protekla dva dana policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave istarske, u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Umag-Umag s ispostavom Buje-Buie, održali su edukativna predavanja u Novigradu i Bujama s ciljem predstavljanja kampanje Web heroj, odnosno projekta Ministarstva unutarnjih poslova ''Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta''.

U Domu za starije osobe u Novigradu 30. siječnja održano je predavanje o prijevarama na štetu starijih osoba i važnosti zaštite osobnih podataka. Budući da starije osobe predstavljaju specifičnu, osjetljivu i ranjivu skupinu populacije, ovo je bila prilika da ih se savjetuje o različitim oblicima prijevara i načinima kako se mogu zaštiti. Naglašeno je da ne priopćavaju osobne podatke nepoznatim osobama, koje često mogu biti vrlo uporne, ljubazne, domišljate, uvjerljive ili izazivati sažaljenje. Takve osobe znaju nuditi starijima različite usluge i proizvode, dobitke u nagradnoj igri, tražiti uplatu donacija i slične hitne aktivnosti tako da su policijski službenici savjetovali starije građane da ne poduzimaju nikakve žurne aktivnost i da ništa ne potpisuju ili uplaćuju prije nego se posavjetuju s osobom od povjerenja.Idućeg dana policijski službenici posjetili su Buje, gdje su održali predavanje za građane mjesnog odbora Krasica. A osim što su educirali građane o tome kako se zaštititi od online prijevara, savjetovali su ih i kako smanjiti mogućnost provale u kuće ili stanove.

Građanima je na predavanjima savjetovano da budu oprezni i da se vode mišlju ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, svakako nije istinito ni u virtualnom. Tijekom predavanja građani su iskazali da razmišljaju o svojoj sigurnosti prilikom korištenja interneta te da ovakav način edukacije, kao i  dodatne edukacije koje će oni sami provesti posjetom internetske stranice MUP-a Web heroj, pridonose  boljoj sigurnosti kod svakog budućeg korištenja interneta.   

Policijski službenici nastavljaju s preventivnim aktivnostima u cilju zaštite građana od kibernetičkih prijevara pa će tako sutra od 10 do 12 sati na Placi u Kašteliru održati info punkt i savjetovati građane o samozaštitnom ponašanju.

Stranica