Vikend na istarskim prometnicama: vozili s preko dva promila

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave istarske je tijekom vikenda evidentirano 11 prometnih nesreća, od čega četiri s ozlijeđenim osobama i sedam s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama dvije su osobe teško ozlijeđene, a šest lakše. U dvije prometne nesreće vozači su bili pod utjecajem alkohola.

Policijski službenici su tijekom vikenda kontrolirali 304 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 14 vozača. Utvrđeno je 166 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih:
  • nepropisna brzina - 74 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 17 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola - 13 prekršaja
  • nezakonito korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 12 prekršaja
  • ostali prekršaji - 50 prekršaja
 
Od 13 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, izdvajaju se događaji u kojima su vozači imali preko dva promila:

Pulska prometna policija je 10. veljače oko 16.15 sati na Cesti prekomorskih brigada u Puli zaustavila automobil, pulske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 2.71 promila upravljao 40-godišnji austrijski državljanin. Vozač je isključen iz prometa i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Potom su oko 23.15 sati policijski službenici u Ulici 43. istarske divizije zaustavili 57-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola od 2 promila upravljao teretnim automobilom, pulske registracijske oznake. Zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja vozač je isključen iz prometa i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Porečka je policija u subotu prekršajno sankcionirala 31-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću. Nesreća se dogodila oko 22.35 sati nedaleko mjesta Nova Vas, kada je 31-godišnji državljanin Ukrajine pod utjecajem alkohola od 2.22 promila upravljao automobilom, pulske registracijske oznake. Vozač je zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad automobilom, sletio izvan kolnika te udario u kamen. U nesreći nitko nije ozlijeđen. Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija je protiv vozača pokrenula prekršajne postupke.

Priopćenja