VIDEO: Djeca i policijski službenici poslali poruku protiv vršnjačkog nasilja

Oko 600 sudionika utrke trčalo je danas u Puli u ružičastim majicama kako bi poslali poruku da vršnjačko nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja

Foto: PU istarska

U Puli je danas održana već tradicionalna ''ružičasta '' utrka policijskih službenika i učenika petih razreda pulskih osnovnih škola, kojom se obilježava Dan ružičastih majica, odnosno Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Naime, Dan ružičastih majica obilježava se diljem svijeta posljednje srijede u veljači. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici ne bi li podržao svoju bolesnu majku, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je od 2017. godine taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ove godine pulska utrka, koju organiziraju Policijska uprava istarska i Grad Pula, okupila je rekordan broj sudionika. Čak 600 učenika i policijskih službenika, kojima su se pridružili i djelatnici Grada Pule, otrčalo je krug pulskim ulicama i prenijelo poruku kako je vršnjačko nasilje neprihvatljivo ponašanje na koje moramo reagirati svi zajedno kao društvo.

Samoj utrci prethodile su radionice u školama, na kojima su profesori učenike upoznali s vrstama vršnjačkog nasilja, odnosno oblicima neprimjerenog ponašanja te su zajedno izradili radove protiv nasilja, koji su se izložili na Trgu Portarata kao dio scenografije, gdje se izvodio i prigodan glazbeni program djece iz Studija glazbene kreativnosti ''Čarobna frula''. Prije početka utrke podršku svim sudionicima dali su načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot i zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

''Draga djeco, lijepo vas je vidjeti u ovako velikom broju u ružičastim majicama.  Danas smo u ružičastom i mi odrasli kako bismo svi zajedno poslali jasnu poruku iz Pule - NE vršnjačkom nasilju, NE sukobima, NE ogovaranju, NE ruganju, NE isključivanju. Poštujte svoje vršnjake i nemojte raditi nešto što ne biste željeli da  drugi rade vama. Budite dobri kolege i prijatelji i pomozite onima koji trebaju pomoć. Ako primijetite nasilje, recite to odrasloj osobi. Reagirajte kako bismo zajedno pomogli djetetu koje je žrtva'', poručio je djeci načelnik Klabot.Prošle godine na području Policijske uprave istarske evidentirana su 72 kaznena djela s elementima vršnjačkog nasilja, što je porast u odnosu na godinu dana ranije.  Kako je rekao načelnik policijske uprave, porast broja kaznenih djela ukazuje da je javnost postala osvještenija na problem vršnjačkog nasilja i da se takvi događaji više ne smatraju bezazlenom dječjoj igrom, već se sve više prijavljuju od strane roditelja i obrazovnih institucija. Rezultat je to brojnih preventivnih aktivnosti koje policija provodi tijekom cijele godine - od edukacija u školama, organizacije radnih sastanaka i okruglih stolova za sve mjerodavne institucije, ali i direktnog kontakta s građanima.

''Danas je sve učestalije nasilje koje se događa u virtualnom svijetu, a koje se odnosi na vrijeđanje i omalovažavanje. Djeca ponekad nisu ni svjesna da nekim svojim ponašanjem štete drugom djetetu. I stoga ih nastojimo osvijestiti i upozoriti na ponašanje, a isto tako potaknuti da ne budu samo nijemi promatrači nasilja, već da reagiraju i prijave svaki oblik nasilja'', istaknuo je načelnik policijske uprave.Nakon što je i posljednji natjecatelj ušao u cilj, sudionici utrke nastavili su druženje uz topli čaj i fritule. Svoju podršku ovoj manifestaciji dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje javnosti autorskih glazbenih djela, bez naplate autorske naknade. 


Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja:
 • Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!
 • Ostani smiren i ne pokazuj strah.
 • Makni se što prije od napadača ili izazivača.
 • Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
 • Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
 • Povjeri se odrasloj osobi - nisi ''tužibaba'' ako prijaviš nasilje.
 • Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!
 • Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.
 • Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.
 • Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim. 


Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?
 • Ostanite smireni i strpljivi - ne reagirajte impulzivno!
 • Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.
 • Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.
 • Ne potičite dijete na osvećivanje.
 • Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.
 • Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.
 • Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.
 • Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.
 • Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti. 


Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.
 

Stranica