Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Obilježavanjem ovog dana nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji zlouporabe opojnih droga​

Foto: PU istarska

Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama pa je tako i Policijska uprava istarska, u suradnji a partnerima, organizirala prigodan info punkt na Narodnom trgu u Puli kako bi upozorila javnost na štetnost zlouporabe droge i ukazala na zdrave životne izbore. 

Osim policije, na Narodnom trgu bili su predstavnici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Grada Pule, Gradskog društva Crvenog križa Pula, Obiteljskog centra i udruga  Uzpiro i Intitut koje se bave problemom ovisnosti.

Obilježavanjem ovog dana nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga. 

Tijekom prvih pet mjeseci ove godine, na području Policijske uprave istarske evidentirano je 86 kaznenih djela iz domene zlouporabe droga, a 193 osobe prijavljene su zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno zbog posjedovanja droge za vlastitu upotrebu. Policija je u navedenom razdoblju ostvarila 287 zapljena, a zaplijenila je oko 37 kilograma marihuane, oko sedam kilograma amfetamina, oko pet kilograma hašiša te manje količine kokaina, heroina, raznih sintetičkih i drugih vrsta, kao i lijekove koji se nalaze na popisu droga. Za istaknuti je svakako kriminalističko istraživanje iz ožujka, kojim je bilo obuhvaćeno deset osoba te su razbijena dva zločinačka udruženja. ''I ove godine nastavili smo intenzivno raditi na prekidanju lanaca distribucije droge u cilju zaštite zdravlja naših sugrađana. Naime, suzbijanje kriminaliteta droga jedan od prioriteta rada istarske policije tako da smo svoje aktivnosti usmjerili prema otkrivanju preprodavača droge, što je rezultiralo povećanjem broja kaznenih djela tako da smo u odnosu na prošlu godinu prijavili dvostruko više počinitelja. I dalje ćemo nastaviti naše aktivnosti na suzbijanju ove problematike jer nam je svima koji smo danas ovdje cilj zaštita građana, pogotovo djece i mladih'', rekao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Dino Hajdarević.    

Pored represivnih aktivnosti, poslovi prevencije policijske uprave provode i niz preventivnih aktivnosti. Tijekom cijele školske godine u osnovnih i srednjim školama u Istri provodi se nacionalni preventivni projekt ''Zdrav za pet'' s ciljem senzibiliziranja mladih na problem svih oblika ovisnosti, kao i podizanja razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanje zdravih stilova života. Brojne preventivne aktivnosti provode se i tijekom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenoga do 15. prosinca.

Kroz analizu podataka o radu Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti vidljivo je da se tijekom prošle godine radilo s ukupno 2.322 osobe. Od ovog broja, zbog problema konzumacije droga javile su se 544 osobe i 89 članova njihovih obitelji. Ostali korisnici su se javili zbog poteškoća s područja mentalnog zdravlja. Od ukupnog broja liječenih, zbog ovisnosti o opijatima javilo se 458 osoba, zbog konzumacije marihuane pomoć je potražilo 37 osoba, zbog zlouporabe amfetamina 35 osoba, zbog konzumacije kokaina 12 osoba,  a zbog konzumacije ecstasyja dvije osobe. Kako je pojasnila voditeljica službe Helena Mitrović, u 2023. godini broj korisnika službe koji su se javili zbog zlouporabe droga gotovo je jednak kao i lani. Broj opijatskih ovisnika također je gotovo jednak kao i lani. Iako je broj uglavnom stabilan u posljednjih šest godina, vidljiv je blagi trend opadanja jer ima sve manje novoevidentiranih heroinskih ovisnika.

Grad Pula kroz različite aktivnosti promiče zdrave stilove života kao jedan od učinkovitih načina prevencije rizičnih ponašanja i svih oblika ovisnosti. U suradnji s policijskom upravom održavamo edukacije u osnovnoškolskim ustanovama i druge aktivnosti koje imaju pozitivan učinak na svijest sugrađana. Također, suradnjom Grada Pule i komunalnog poduzeća Pula Herculanea podržana je inicijativa Udruge Institut Pula koja je prošle godine započela s organiziranim sakupljanjem odbačenog infektivnog otpada te je uspostavljen SOS telefon i stranica za dojave građana. Cilj je građane upoznati s problemom raširenosti zlouporabe droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice.

U obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, uključile su se i udruge koje se bave problemom ovisnosti, kao i Obiteljski centar i Gradsko društvo Crvenog križa Pula. Uloga Gradskog društva Crvenog križa Pula ističe se kroz potporu u obilježavanju važnijih datuma kroz radionice u školama te promotivne info-punktove i podjelu promotivnih materijala Crvenog križa, dok Obiteljski centar pruža i usluge savjetovanja, obiteljske medijacije i psihosocijalnog tretmana.

Predstavnici institucija su brojnim građanima koji su posjetili info punkt kroz razgovore i dijeljenjem letaka nastojali ukazati na važnost obitelji u početnoj fazi otkrivanja problema ovisnosti, kao i u kasnijim fazama borbe protiv ovisnosti te su se složili kako su za uspješno rješavanje problema nužni suradnja i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.


 

Pisane vijesti