Najava prometne akcije u Puli

Prometna policija će sutra na području Pule provesti prometnu akciju

Foto: Ilustracija
 
Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u utorak, od 7 do 13 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje''.

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola tijekom prvog polugodišta 2024. zabilježeno je 307 prometnih nesreća, što je 33% više nego istom periodu 2023. godine kada je zabilježeno 230 prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama stradala je 131 osoba od kojih je 33 osoba teško, a 98 lakše ozlijeđeno.

Tijekom izvještajnog razdoblja utvrđeno je 9361 prekršaj iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 871 prekršaj nepropisne uporabe mobitela,  te 1206 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom upravljanja vozilom.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja, te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom, te da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja.

U tom kontekstu, također naglašavamo kako vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha budući da navedeno umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Najave