Prevaren prilikom ulaganja u dionice i kriptovalute

Osim što je samo ulaganje u dionice i kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada

Foto: Ilustracija
               
Istarska policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovine dionicama odnosno kriptovalutama.
 
Naime, 67-godišnjak je prijavio kako su ga tijekom 2020.g. kontaktirale nepoznate osobe i dovele u zabludu obećavši mu zaradu ulaganjem u dionice putem platforme kojom prilikom je izvršio uplate u ukupnom iznosu od više tisuća eura, a kad je želio podići uložena sredstva, navodni agenti mu se nisu više javljali.
 
Tijekom svibnja 2023.g. nepoznate osobe su ga ponovo kontaktirale i predstavile se kao predstavnici tvrtke te ga doveli u zabludu da će mu putem kripto mjenjačnice izvršiti prijenos novčanih sredstava koje je prethodno ostvario ulaganjem u dionice putem platforme, za što im je muškarac u više navrata uplatio ukupno više tisuća eura na svoj korisnički račun u kripto mjenjačnici te im je omogućio pristup vlastitom korisničkom računu kripto mjenjačnice kako bi „stručnjaci“ u njegovo ime ulagali.
 
Nakon što su ga kontaktirale osobe koje su se predstavile kao predstavnici financijske institucije i tražile ga uplatu 10% ostvarene dobiti u ime naknade za transfer i naknadu za zalog, muškarac je shvatio da je prevaren za više tisuća eura.
 
Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u dionice i kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati.

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku, kao i putem stranice Web heroj.

Priopćenja