Dvojica maloljetnika na mopedu, bez kaciga, stradala u prometnoj nesreći

Policija upozorava roditelje i skrbnike da poduzmu potrebne radnje kako bi djeca i mladi bili sigurni sudionici u prometu

Foto: Ilustracija

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 15.30 sati u Karigadoru ozlijeđena su dvojica maloljetnih austrijskih državljana.

Nesreća se dogodila kada je maloljetnik bez zaštitne kacige i prije stjecanja prava na samostalno upravljanje, vozio neregistrirani i tehnički nepregledani električni moped. Pritom je na mopedu prevozio drugog maloljetnika, koji također nije imao zaštitnu kacigu, a kretali su se nogostupom. U jednom trenutku vozač je izgubio stabilnost te je udario mopedom u stup javne rasvjete, a oba maloljetnika pala su na tlo i zadobila lakše ozljede.

Protiv obojice maloljetnika pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijska uprava istarska naglašava obvezu i odgovornost roditelja, staratelja i drugih osoba koje skrbe o mladima da pripaze što mladi rade te da prije kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje kako bi mladi bili sigurni u prometu. To podrazumijeva polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjeru tehničke ispravnosti vozila, kupnju zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme, a sve kako bi mladi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

Priopćenja