Pripazite koje aplikacije instalirate na mobitel

Policija upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara te dobro informiraju prije nego što nekom daju ili ulože novac

Foto: Ilustracija

Porečka policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovanja kriptovalutama, a kojom je 54-godišnja žena oštećena za više desetaka tisuća eura.

Naime, nakon pokušaja kupnje kriptovaluta, ženu je 15. srpnja kontaktirao nepoznati muškarac koji ju je savjetovao kako poslovati s kriptovalutama te ju je nagovorio da na svoj mobitel instalira određenu aplikaciju. Potom ju je naveo da uđe u svoje internet bankarstvo i unese lozinku, što je 54-godišnjakinja i učinila, nakon čega joj je s računa skinuto nekoliko tisuća eura.

Idućeg dana muškarac joj se ponovno javio i obećao vratiti novac ako ponovno unese lozinku internet bankarstva, nakon čega joj je s računa tvrtke skinuto više desetaka tisuća eura.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Isto tako nemojte na svoje mobitele instalirati nepoznate aplikacije, već prije toga provjerite recenzije i informacije dostupne o aplikaciji putem otvorenih izvora.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti.

Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.
 

Priopćenja