Unatoč upozorenjima policije, vozači i dalje čine prometne prekršaje

Policijski službenici i ovog su vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju smanjenja stradavanja

Foto: Ilustracija

U dane vikenda, od 19 do 21. srpnja 2024., godine na području Policijske uprave istarske evidentirano je 27 prometnih nesreća, od kojih 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama dvije osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a devet osoba je lakše ozlijeđeno.

Jedna je osoba teško ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila 19. srpnja oko 14 sati u Ližnjanu. Nesreća se dogodila kada je 20-godišnji nizozemski državljanin upravljao četverociklom, pulske registracijske oznake, iz smjera Ližnjana prema Šišanu. Vozač je kod predjela Vela Draga, zbog neprilagođene brzine sletio ispod razine kolnika te se prevrnuo na bočnu stranu. Ozlijeđenom vozaču pružena je pomoć u pulskoj bolnici gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju.

Tijekom vikenda kontrolirano je 357 vozila i vozača. Iz prometa su isključena 23 vozača i 2 vozila. Utvrđeno je 249 prekršaja, od koji izdvajamo:
  • nepropisna brzina - 62 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 35 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola - 20 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 19 prekršaja
  • ostali prekršaji - 113 prekršaja.
 
Pulska prometna policija je u subotu oko 4.20 sati na Istarskom ipsilonu zaustavila 43-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola od 1.57 promila upravljao motociklom, pulske registracijske oznake, iz smjera Pule prema Poreču. Također, utvrđeno je da vozač upravlja motociklom iako mu je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova.

Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 2.660 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima A kategorije u trajanju od tri mjeseca.

U nedjelju, 21. srpnja oko 00.30 sati  u Ulici Burle u Medulinu prometna je policija zaustavila automobil, pulske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 2.74 promila upravljao 36-godišnji bosanskohercegovački državljanin. Vozač je zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna i novčana kazna u iznosu od 1.320 eura, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija u trajanju od tri mjeseca.

Priopćenja