Teško ozlijeđeni motociklisti

Zbog povećanja stradavanja motociklista u prometu policija apelira na vozače i motoriste da budu odgovorni, jer sigurnost u prometu ovisi o ponašanju svakoga od nas

Foto: Ilustracija

Prometna policija je jučer oko 9.30 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na području Valbandona u kojoj je teško ozlijeđen motociklist. Do nesreće je došlo kada je 54-godišnjak upravljao motociklom pulskih registracijskih oznaka kolnikom ŽC 5115. Dolaskom do raskrižja sa Ulicom Prilaz Marini, vozač nije držao potreban razmak dok se kretao iz automobila njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 77-godišnji njemački državljanin i koji je započeo skretati ulijevo bez da je uključio pokazivač smjera te je došlo do kontakta i pada motociklista na kolnik.

Oko 16,30 sati prometna policija je zaprimila dojavu kako je na cesti 119. brigade došlo do prometne nesreće u kojoj je također teško stradao motociklist.

Do nesreće je došlo kada je 47-godišnji poljski državljanin upravljao automobilom njemačkih registracijskih oznaka te je, ne poštujući prednost prolaska, započeo skretati u lijevo na parkirališni prostor i oduzeo prednost prolaska motociklu kojim je iz suprotnog smjera upravljao 38-godišnjak, uslijed čega je došlo do kontakta između automobila i neregistriranog motocikla. Uslijed siline udarca vozač motocikla je pao na kolnik i zadobio teške tjelesne ozljede, dok su poljski državljani, 44-godišnjakinja i 23-godišnjak, koji su bili putnici u vozilu, lakše ozlijeđeni.

U posljednje vrijeme svjedočimo zabrinjavajućem porastu broja prometnih nesreća s teškim posljedicama vozača motocikala i mopeda. Nepovoljan trend bilježi se i tijekom cijele 2024. godine. Naime, u prometnim nesrećama na postajnom području Postaje prometne policije Pula stradala su 54 vozača mopeda i motocikala, od kojih je jedan vozač smrtno stradao, 18 ih je zadobilo teške, a 35 lake tjelesne ozljede.

Prema vrstama prometnih nesreća najviše motorista stradava pri bočnim sudarima i vožnji u slijedu. Svaka treća prometna nesreća uzrokovana je oduzimanjem prednosti prolaska, a svaka peta neprilagođenom brzinom kretanja vozila što su i najčešće greške koje prethode stradavanju motorista. Važno je napomenuti da motoristi nemaju istu razinu zaštite kao vozači u automobilima, stoga i najmanja pogreška ili propust u prometu može ishoditi smrtnom ili teškom posljedicom.

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola provode pojačan nadzor vozila i vozača, ali i brojne preventivne aktivnosti uključivo predavanja učenicima srednjih škola i budućim vozačima u autoškolama. Ove aktivnosti usmjerene su na podizanje svijesti o rizicima i poticanju pozitivnog i odgovornog ponašanja. Poseban se naglasak pritom daje na zaštitu vozača motocikala i mopeda kroz prevenciju i sankcioniranje prekršaja prekoračenja brzine kretanja, tehničkoj ispravnosti vozila, te obvezi nošenja zaštitne kacige tijekom vožnje.

Međutim, iako su ove aktivnosti ključne, važno je naglasiti da policijske mjere predstavljaju samo dio rješenja u smanjenju stradavanja. Ishod prometnih nesreća uvelike ovisi o ponašanju svakog pojedinca, stoga pozivamo sve sudionike u prometu na odgovornost i nužnu solidarnost u prometu. Vozači automobila moraju biti svjesni prisutnosti motorista na cesti, koje je zbog njihove često prekoračene brzine kretanja i uske siluete lako previdjeti, te su se prije svake radnje dužni uvjeriti ugrožavaju li motoriste. S druge strane, motoristi moraju biti svjesni rizika kojima se izlažu činjenjem prekršaja, te prilagoditi brzinu i način vožnje realnim uvjetima na cesti. Poštovanje prometnih pravila, oprez i uzajamna pažnja mogu spasiti živote.
 

Priopćenja