Vozili pod utjecajem alkohola

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju smanjenja prometnih nesreća i stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave istarske od 23. do 25. kolovoza 2024. godine evidentirano je 19 prometnih nesreća, od kojih pet s ozlijeđenim osobama i 14 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama pet osoba zadobilo je lakše tjelesne ozlijede.

Tijekom vikenda kontrolirana su 453 vozač/vozila. Iz prometa je isključeno 14 vozača i četiri vozila. Utvrđeno je 320 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih:

•             vožnja pod utjecajem alkohola - 12 prekršaja
•             nepropisna brzina - 118 prekršaja
•             nekorištenje sigurnosnog pojasa - 50 prekršaja
•             nezakonito korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 18 prekršaja
•             neregistrirano vozilo - 4 prekršaja
•             ostali prekršaji -118 prekršaja
 
Tijekom vikenda policijski službenici ponovno su postupali prema osobama koje su vozile pod utjecajem alkohola, a za istaknuti su vozači koji su upravljali vozilima s više od 1.5 promila.

Prometna policija je 24. kolovoza oko 20.40 sati na državnoj cesti D-66 između Loborike i Pule zaustavila 34-godišnjeg državljanina Sjeverne Makedonije, koji je upravljao teretnim automobilom, pulske registracijske oznake, pod utjecajem alkohola od 1.57 promila. Policijski službenici odredili su mu smještaj u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva te mu je radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena novčana kazna od 1.240 eura i zaštitna mjera zabrane upravlja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Umaška je policija istog dana oko 18.15 sati u Ulici Mandrač u Novigradu zaustavila automobil, pulske registracijske oznake, kojim je upravljao 66-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1.52 promila te su mu odredili su mu smještaj u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču je izrečena novčana kazna 1.320 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.  

Noćas oko 3 sata u Ulici Dantea Alighieria u Umagu, policijski službenici zaustavili su 40-godišnjeg slovenskog državljanina koji je pod utjecajem alkohola od 1.70 promila upravljao automobilom, slovenske registracijske oznake, a kod sebe nije imao niti jedan dokument kojim bi dokazao svoj identitet. Policijski službenici odredili su mu smještaj u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču je izrečena novčana kazna 1.320 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.  
 

Priopćenja