Završava još jedna sezona projekta ''Sigurna turistička destinacija''

Strani policajci pridonijeli su da turistička sezona protekne na sigurnosno visokoj razini, a turisti su oduševljeni mogućnošću komunikacije s policijskim službenicima na materinjim jezicima

Foto: PU istarska

Koncem kolovoza privodi se kraju i ovogodišnji projekt Ministarstva unutarnjih poslova ''Sigurna turistička destinacija'', u okviru kojeg su u turističkim odredištima u Hrvatskoj boravili strani policijski službenici i zajedno s hrvatskim policijskim službenicima, od početka srpnja, brinuli o sigurnosti turista.

Originalni projekt hrvatske policije provodi se od 2006. godine, a u okviru projekta do sada je u Hrvatskoj boravilo preko 1.200 policijskih službenika iz preko 20 zemalja, a njihova osnovna zadaća bila je unaprjeđenje komunikacije i suradnje između hrvatske policije i turista iz njihovih zemalja, a sve kako bi se strani gosti u Hrvatskoj osjećali što ugodnije i sigurnije.

U Policijskoj upravi istarskoj projekt ''Sigurna turistička destinacija'' provodi se od 2009. godine. Ove godine na području Istre boravilo je ukupno 16 policijskih službenika iz osam zemalja koji su odjeveni u svoje službene odore, obavljali zajedničke službe s hrvatskim policajcima. Uz policajce iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Italije i Francuske, bili su tu i kolege iz Srbije koji su službu obavljali u civilnoj odjeći u Sektoru kriminalističke policije.

Primarna zadaća stranih policajaca koji su bili razmješteni diljem istarske obale bila je pružiti pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova i savladavanju jezičnih barijera sa stranim turistima, ali i sudjelovati u aktivnostima u svezi prevencije kaznenih djela te održavanju povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom i pomorskom prometu. Informacije povodom gubitka dokumenata, krađe bicikala ili primjerice požara na prometnim sredstvima, tek su neki od poslova sa kojima se susreću tijekom službe.

''Prvi puta sam u Istri, a drugi puta na radu u Hrvatskoj'', odgovara na pitanje o ranijim iskustvima Kevin Derwich, francuski policijski službenik, koji korijene vuče iz malog zagorskog mjesta Hum na Sutli odakle mu je rodom majka. ''Francuskog Zagorca'' zatekli smo u službi sa ''istarskim Zagorcem'' Markom Jakšićem, inače policijskim službenikom Postaje pomorske i aerodromske policije Pula. ''Iz osobne perspektive ovo vidim kao priliku za usavršavanje hrvatskog jezika, upoznavanje s hrvatskom kulturom i upoznavanje s radom hrvatske policije'', navodi Kevin i ističe da je francuskim turistima neobično čuti i vidjeti francuskog policajca i komunicirati na vlastitom jeziku u drugoj zemlji i da su time ugodno iznenađeni.  



Lajos Magyar već je veteran u projektu. ''Jedanaesti put sudjelujem u projektu, u pet navrata sam bio u Zadru i šest puta u Puli. U Hrvatskoj se osjećam kao kod kuće, a cilj mi je taj osjećaj prenijeti i na mađarske turiste kojih je u Istri veliki broj''. Lajos ističe da svi građani, pa tako i turisti, očekuju da im policija riješi sve njihove probleme te kako mu predstavlja veliko zadovoljstvo kada može hrvatskim kolegama pomoći da se turisti osjećaju sigurno i da imaju puno povjerenje u postupanje policije.

Policijski službenici s njemačkog govornog područja i ove godine su najbrojniji u Istri. Tijekom ljetnih mjeseci četvero austrijskih kolega službu je obavljalo na području Policijske postaje Umag s ispostavom Buje. Dražen Schmied, Mirjana Čolić, Dolores Rajić i Nenad Macho redom ističu jako dobru suradnju i odnose koje su uspostavili s umaškim kolegama, a koji su doprinijeli stvaranju timskog duha i osjećaja međusobnog povjerenja kojeg vide kao ključ uspješnog djelovanja u provođenju službenih zadaća. Savladavanje jezičnih barijera u komunikaciji s turistima gdje pružaju potporu tijekom postupanja, zaprimanja prijava ili u provođenju preventivnih aktivnosti navode kao najveću dobrobit projekta, a svi redom ističu pozitivne reakcije svojih sugrađana na prisustvo austrijske policijske odore na ulicama istarskih gradova.

Njemačka policijska službenica Silja Shecher ove je godine boravila na području Poreča. Iako joj je ovo prvo sudjelovanje u projektu, navodi kako zasigurno neće biti i posljednje, s obzirom na redom pozitivna iskustva koja je doživjela tijekom svog boravka. ''U današnje vrijeme kada je međunarodna suradnja između europskih policijskih tijela postala uobičajena, smatram kako blizina i prisutnost stranih policijskih službenika na terenu pridonose boljem osjećaju sigurnosti među turistima. Mnoge turiste zanima razlog mojeg boravka i nerijetko traže razgovor sa mnom kroz koji mi navoda da se osjećaju ugodno dok me vide sa hrvatskim kolegama u ophodnji te da moje prisustvo smatraju smislenim i važnim''.

Svjedoci smo kako gosti ne biraju samo lijepa i atraktivna odredišta, već i zemlje u kojima se osjećaju sigurno te je bitno prepoznati kako je sigurnost tijekom turističke sezone jedna od najvažnijih zadaća hrvatske policije. Turistima je prilikom odabira destinacije za odmor sigurnost na vrlo visokom mjestu prioriteta, a upravo je Hrvatska ove godine proglašena najsigurnijom zemljom u Europskoj uniji za hodanje noću. Ovo priznanje nije slučajno, već je rezultat napornog rada hrvatske policije tijekom cijele godine te će stoga hrvatska policija i u budućnosti učiniti sve kako bi se gosti u Hrvatskoj osjećali ugodno i kako bi se zadržao imidž Istre, ali i cijele Hrvatske kao sigurne turističke destinacije.
 

Priopćenja