Odbacivali građevinski i tekstilni otpad u prirodu

  • Slika /2022/otpad1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Osumnjičeni su odbacivali otpad u prirodu te su krivotvorili poslovnu dokumentaciju ne bi li prikazali kao da su otpad izvezli iz Hrvatske

Foto: PU istarska

Djelatnici Policijske postaje Umag-Umago s Ispostavom Buje-Buie dovršili su, u suradnji s policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije i u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Pazinu, višemjesečno kriminalističko istraživanje koje su provodili zbog sumnje u onečišćenje okoliša.

Policijski službenici utvrdili su sumnju da su 52-godišnji hrvatski državljanin i 37-godišnja hrvatska državljanka počinili teško kazneno djelo protiv okoliša u vezi s kaznenim djelom ugrožavanje okoliša otpadom. Osim što su ugrozili okoliš otpadom, osumnjičene se tereti da su počinili i kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga. Za ista kaznena djela sumnjiči se i pravna osoba s područja Umaga.

Muškarac je kaznena djela počinio kao voditelj poslovanja pravne osobe s područja Umaga, a 37-godišnjakinja kao jedini član uprave te su s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, u razdoblju od početka 2017. do svibnja 2021. godine, na zemljištima na području katastarske općine Kaštel protupravno gospodarili otpadom i protupravno zbrinjavali otpad u okoliš.

Osumnjičeni su, oboje svjesni da se radi o štetnim i opasnim ostacima, odbacivali u prirodu građevinski otpad, uključujući i azbestne ploče. Osim građevinskog otpada, u prirodu su odbacivali i otpatke tekstilnog materijala pa su tako iz Italije uvezli preko 400.000 kilograma tekstilnog i drugog otpada, kojeg su zakopali u tlo te zagrnuli zemljom i građevinskim otpadom.

Tako odbačeni otpad ugrozio je kakvoću zraka, tla, podzemlja i vode, pri čemu je izmijenjena konfiguracija tla na način da je onemogućeno pošumljavanje, sadnja poljoprivrednih kultura i kultivacija općenito, zbog čega se promjene prouzročene takvim oštećenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti.

Kako bi prikrili protupravno zbrinjavanje otpada, osumnjičeni su krivotvorili poslovnu dokumentaciju pa su tako izrađivali izlazne račune u kojima su neistinito naveli da su tekstilni i drugi otpad isporučili trgovačkom društvu sa sjedištem u Poljskoj, za što su primili i oko 150.000 kuna, odnosno lažirali su prodaju i isporuku tog otpadnog materijala. Osim što su krivotvorili poslovnu dokumentaciju, osumnjičeni nisu vodili poslovne knjige koje su po zakonu obvezni voditi ili su ih vodili tako da je otežana preglednost poslovanja ili imovinskog stanja pravne osobe s područja Umaga.

Osumnjičeni 52-godišnjak je jučer u večernjim satima priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske, dok se protiv 37-godišnjakinje kaznena prijava podnosi nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.
 

Stranica