Policija privela šest osoba zbog malverzacija prilikom uvoza skupocjenih vozila

  • Slika /2019/buje vozila1.jpg
  • Slika
  • Slika

Djelatnici PU istarske dovršili su složeno kriminalističko istraživanje te su prijavili šest hrvatskih državljana zbog sumnje da su se povezali u zločinačku organizaciju radi utaje poreza

Foto: PU istarska
 
Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske dovršili su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i kriminaliteta, višemjesečno kriminalističko istraživanje te su tijekom jučerašnjeg dana uhitili šest hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, te utaje poreza ili carine i krivotvorenja isprave službene ili poslovne isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su se osumnjičene osobe povezale u zločinačko udruženje sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi. Osumnjičeni su tijekom 2017., 2018. i 2019. godine, prilikom unosa vozila visoke i više klase iz zemalja članica Europske unije u Republiku Hrvatsku izbjegavali obračunavanje i plaćanje propisanih poreza za okrivljeno trgovačko društvo, čime su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 4.3 milijuna kuna.

U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjelovalo je oko 40 policijskih službenika te su djelatnici PU istarske 10. prosinca na području Buja i Poreča uhitili 46-godišnjaka, 44-godišnjaka, 40-godišnjakinju, 37-godišnjakinju i 36-godišnjaka, dok su djelatnici PU zagrebačke istog dana na području Zagreba uhitili 43-godišnjaka. Policijski službenici obavili su pretrage osoba, njihovih domova, vozila i poslovnih prostora trgovačkih društava u Bujama i Poreču, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovedeni pritvorskom nadzorniku PU primorsko-goranske.

 

Stranica