Policija zbog sumnje u nezakonite legalizacije građevinskih objekata privela više osoba

Slika /2018/policijski auto marica.JPG

Iako nisu ispunjavali zakonske uvjete, investitorima su izdana rješenja o legalizaciji objekata, a u čemu su sudjelovali djelatnici jedinice lokalne samouprave i stručna osoba

Foto:Ilustracija

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u nastavku kriminalističkog istraživanja u svezi nezakonite legalizacije građevinskih objekata iz lipnja 2022. godine, proveli su daljnje kriminalističko istraživanje nad 13 osoba, državljana Hrvatske, Slovenije i Srbije, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 40-godišnja hrvatska državljanka, 59-godišnji hrvatski državljanin, 51-godišnji hrvatski državljanin i 54-godišnji hrvatski državljanin kao službene osobe jedinica lokalne samouprave na području Istarske županije, koje su bile nadležne za provođenje postupka legalizacije nezakonito izgrađenih objekata, u razdoblju od 2013. do 2020. godine, unatoč neispunjavanju zakonskih uvjeta, izdavali rješenja kojima su objekti nezakonito legalizirani.

Kaznena djela počinjenja su na poticaj vlasnika nekretnina, a uz pomoć stručne osobe koja je bila uključena u pripremu dokumentacije potrebne u postupku legalizacije, odnosno 45-godišnjeg hrvatskog državljanina.

U svojstvu investitora, odnosno vlasnika nezakonito izgrađenih objekata i njihovih zastupnika, za kaznena djela osumnjičeno je petero hrvatskih državljana (47-godišnjak, 66-godišnjak, 45-godišnjak, 44-godišnjak i 50-godišnjakinja), dvoje slovenskih državljana (45-godišnjak i 56-godišnjakinja) i 57-godišnji državljanin Srbije. Osumnjičenima je na taj način pribavljena protupravna imovinska veća od pola milijuna eura.

U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjelovalo je više od 40 policijskih službenika Policijske uprave istarske te su na području Vodnjana i općine Fažana izvršene pretrage osoba, njihovih domova i vozila.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osmero novo osumnjičenih osoba predano je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, a kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Priopćenja