Policijska akademija i Frontex zajedno protiv prekograničnog kriminaliteta

  • Slika /2022/frontex 1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska akademija nastavlja jačati svoju ulogu vodeče Frontexove partnerske akademije kao i jačanje  međunarodne suradnje u pogledu suzbijanja prekograničnog kriminaliteta.

Foto: PU istarska/Policijska akademija
 
U Valbandonu se ovog tjedna održala obuka ''Cross Border Crime Detection Officer – Land modeule'' koji zajedno provode Frontex (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu) i Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova, s ciljem pripremanja službenika Frontexovih stalnih zaštitnih snaga za uspješnije suzbijanje prekograničnog kriminaliteta.
 
Ovo je još jedna u nizu obuka koja se provodi uz angažman i potporu Uprave za granicu i Policijske uprave istarske, a kojom Policijska akademija nastavlja potvrđivati svoju ulogu kao vodeća Frontexova partnerska akademija po broju održanih edukativnih aktivnosti i uspješnim rezultatima. ''Zahvaljujem Ministarstvu unutarnjih poslova što je uspjelo organizirati ovu obuku kojom ćemo pripremiti službenike da djeluju kao stručnjaci iz područja otkrivanja prekograničnog kriminala u Frontexovim zajedničkim operacijama usmjerenim na prekogranični kriminalitet na vanjskim granicama Europske unije'', istaknula je prilikom otvaranja obuke voditeljica projekta Magda Talov.
 
Obuka je osmišljena za pripremu službenika za raspoređivanje na vanjskim granicama EU. Obuka se odvijala  u simuliranim uvijetima uz korištenje vozila različite namjene (automobili, teretna vozila i autobusi), stvarne dokumentacije koja ih prati, kao i tehnologija te opreme za otkrivanje prekograničnog kriminala. Sudionici će ovom obukom steći znanja o identifikaciji prekograničnog kriminala, načinima počinjenja protupravnih ponašanja te profiliranjem osoba za koje se sumnja da su uključene u razne vrste prekograničnog kriminaliteta, kao što su trgovina ljudima, drogom, oružjem, trošarinskim proizvodima, ali i terorizam. Dio obuke bio je posvećen prepoznavanju autentičnosti dokumenata te prepoznavanju i osiguranju dokaza, a obukom se obuhvatila i  suradnja sa carinskim službama.
 
''Polaznici će vježbe obavljati u sastavu tima, s obzirom da je u realnim situacijama na terenu timski rad od iznimne važnosti. Samo ako surađujemo zajedno i ako svaki član tima da svoj doprinos, možemo ostvariti svoj cilj, a to je zaštita vanjske granice Europske unije'', pojasnila je pomoćnica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović, istaknuvši kako Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuiranom organizacijom međunarodnih obuka nastavlja jačati svoju poziciju edukacijskog lidera te partnerske odnose sa zemljama u regiji, kao i međunarodnu suradnju u pogledu suzbijanja prekograničnog kriminaliteta.
 

Stranica