Slovenska policija dodijelila medalje za hrabrost i požrtvovnost: među dobitnicima i policajac iz Buja

  • Slika /2022/medalja1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Čelnici slovenske policije podijeli su jučer medalje za hrabrost i požrtvovnost policijskim službenicima i građanima, a među dobitnicima je bio i policijski službenik Mauricio Prelac

Foto: MUP Slovenije, PU istarska

Na Policijskoj akademiji u Ljubljani Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Slovenije upriličilo je svečanost povodom dodjele priznanja policijskim službenicima i građanima koji su se u različitim opasnim i nepredvidljivim situacijama iskazali u zaštiti ljudskih života. Hrabrim građanima i policijskim službenicima priznanja su uručili ministar unutarnjih poslova Republike Slovenije Aleš Hojs i direktor slovenske policije dr. Anton Olaj.

Priznanja je primilo ukupno 82 policijskih službenika i građana, a od toga je njih 14 dobilo medalju policije za hrabrost, dok su preostali dobili medalje policije za požrtvovnost.

Među onima koji su dobili medalju policije za hrabrost bio je i jedan hrvatski policijski službenik  - policijski službenik Mauricio Prelac iz Policijske postaje Umag – Umago s policijskom ispostavom Buje – Buie. Inače, medalja policije za hrabrost dodjeljuje se policijskim službenicima, drugim djelatnicima i građanima za pokazivanje određenog osobnog junaštva u spašavanju osoba ili imovine ili pri obavljanje sigurnosnih zadaća u kojima su njihovi životi bili izloženi opasnosti. Nagrada je to koju je policijski službenik Mauricio Prelac zaslužio jer je ugrozio vlastiti život ne bi li spasio tursku državljanku koja je s djecom pokušala prijeći rijeku Dragonju.



Nemili događaj zbio se 9. prosinca prošle godine u večernjim satima. Odmah nakon zaprimljene dojave da se u mjestu Dramac kod Buja nalazi dijete koje traži pomoć, policijski službenici uputili su se prema rijeci Dragonji. Na srušenom stablu, iznad nabujale rijeke, primijetili su ženu u lošem fizičkom stanju koja zbog jakog strujanja vode i visokog vodostaja, nije mogla sama doći do obale. Policijski službenik Mauricio Prelac ušao je u hladnu rijeku i pridržavao ženu koja se zbog iscrpljenosti više nije mogla ni držati za stablo. Zbog jakih struja prijetila je opasnost da ih rijeka oboje odnese te je tada u vodu ušao i slovenski policijski službenik Benjamin Franca. Obojica policajaca pridržavala su ženu i štitila je od nabujale rijeke sve dok mještanin Jonatan Strojan nije donio ljestve, nakon čega su uspjeli ženu izvući na sigurno na slovensku stranu obale.  

Na slovenskoj strani Dragonje pronađeni su još jedno dijete i 18-godišnjak te im je svima pružena liječnička pomoć odmah na graničnom prijelazu Plovanija. Žena je potom odvezena u pulsku bolnicu na daljnju medicinsku obradu, a naknadno im je, nakon što su zatražili međunarodnu zaštitu, Ministarstvo unutarnjih poslova svima osiguralo adekvatan smještaj.

Nažalost, pokazalo se da je s njima bila još jedna djevojčica koju je riječna struja odnijela dalje dok ju je majka pokušala prenijeti preko rijeke. Policijski službenici s obje strane Dragonje odmah su, zajedno s drugim hitnim službama, započeli opsežnu potragu koja je trajala još dva dana, sve dok 11. prosinca u rijeci nije pronađeno beživotno tijelo djevojčice.

U akciju traganja za nestalom djevojčicom, nakon što je tijekom noći dvadesetak minuta stajao u hladnoj rijeci pridržavajući njenu majku i nakon svega dva sata sna, na svoj slobodan dan uključio se i policijski službenik Mauricio Prelac. ''Mauricio je u službi već 26 godina, a kada je u rijeci primijetio nesretnu ženu, nije dvojio ni trenutka, već je odmah ušao u hladnu Dragonju i pridržavao je sve dok je nismo uspjeli izvući na sigurno. Odmah je priskočio kako bi spasio ljudski život, a već sljedećeg jutra pridružio se potražnoj ekipi. Živi na tom području i dobro poznaje teren tako da se bez razmišljanja stavio na raspolaganje i nastavio tragati za djevojčicom'', rekao je načelnik policijske postaje Boban Robert Paulović, koji za svog djelatnika ima samo riječi hvale. Samozatajni Mauricio ne voli se previše isticati te je samo kratko poručio kako ne smatra da je učinio nešto posebno i da je samo radio svoj posao te vjeruje da bi svatko tako reagirao da se našao u sličnoj situaciji.

Čestitamo policijskom službeniku na dobivenom priznanju i na njegovom požrtvovnom činu kojim je spasio ljudski život, ugrožavajući pritom i samog sebe. Njegov postupak pokazuje pravi smisao policijskog poziva – biti tu druge kad god je to potrebno te čuvati i spašavati ljudske živote, često i na uštrb vlastite sigurnosti. Čestitamo, Mauricio!  

Osim policijskog službenika Mauricia Prelca, priznanje slovenske policije dobila je još jedna hrvatska državljanka. Magdalena Matijević dobila je medalju policije za požrtvovnost jer je 11. prosinca prošle godine, zajedno s još jednom osobom, izašla iz vozila na nesigurnom dijelu autoceste te je svojom pribranošću i primjerenom komunikacijom uspjela spriječiti samoubojstvo žene koja je već stajala s vanjske strane ograde na vijaduktu, želeći okončati svoj život.


 

Stranica