Najava prometne akcije na području Pule

Policija će sutra pojačano nadzirati motocikle, mopede i osobna prijevozna sredstva

Foto: Ilustracija

U cilju unaprjeđenja stanja sigurnosti Postaja prometne policije Pula-Pula će u utorak, 13. kolovoza od 7 do 13 sati, provoditi prometnu akciju „Nadzor vozača motocikala, mopeda i osobnih prijevoznih sredstava“.

U 2024. godini na području Postaje prometne policije Pula - Pola zabilježeno je 55 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala u kojima je stradalo 45 osoba od kojih je jedan  vozač motocikla smrtno stradao, 15 ih je zadobilo teške, a 29 lake tjelesne ozljede, dok je u 13 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali jedan vozač osobnih prijevoznih sredstava (motorni i e-romobili) zadobio teške, a 10 lake tjelesne ozljede. Ističemo kako su pri naletu e-romobila na pješake dva pješaka zadobila teške tjelesne ozljede.

Iako je uvriježeno mišljenje kako stradavanju motociklista pridonosi njihova sklonost rizičnom ponašanju, prometne nesreće u kojima stradavaju motociklisti često su izazvane greškom ostalih vozača oduzimanjem prednosti prolaska motociklistima, što u kombinaciji s prekoračenom ili neprilagođenom brzinom kretanja motocikala rezultira teškim posljedicama. Rijetke su prometne nesreće u kojima motoristi ne stradaju, uz nažalost smrtne ishode ili teške tjelesne ozljede s posljedicom trajnog teškog invaliditeta. Iako zaštitna kaciga kao jedina zakonski propisana zaštitna oprema može spriječiti ozljede glave, ona ne može osigurati potpunu zaštitu, posebice ako se prometna nesreća dogodi pri velikoj brzini stoga preporučamo nošenje zaštitne opreme koja štiti dijelove tijela izloženih riziku od ozljeda; štitnike za ramena, laktove, bokove, donji dio nogu, zglobove na rukama i nogama i sredinu leđa.

Kako bi se izbjeglo stradavanje u prometu vozače pozivamo na odgovorno ponašanje, pritom roditelje / staratelje i druge osobe koje skrbe o mladim osobama pozivamo da ih potiču na pozitivno ponašanje u prometu. Ujedno podsjećamo na savjete za motoriste i vozače osobnih prijevoznih sredstava.

Najave