Održan 27. Brajnikov memorijal

Naše su policajke i policajci dali sve od sebe te pritom ostvarili vrhunske rezultate, koje su posvetili svojoj službi te svom voditelju, nedavno preminulom, Zoranu Mamuziću

FOTO: MUP RH

Proteklog vikenda, 11. i 12. lipnja, timovi hrvatske policije, na poziv slovenskih kolega, sudjelovali su na 27. Brajnikovom memorijalu u Sloveniji, na području Nacionalnog parka Triglav. Uz 20 timova slovenske policije, vojske i gorske službe spašavanja hrvatsku policiju predstavljala su dva tima, jedan muški, u sastavu Luke Špehara iz IJP PU krapinsko-zagorske, Petra Volarevića iz IJP PU dubrovačke, Petra Conjara iz IJP PU varaždinske i Marka Jelkića iz SJP Osijek te jedan mješoviti u sastavu Nives Šimić iz VI. PP Zagreb, Damira Holjevca iz IJP PU brodsko-posavske, Stjepka Gujčića iz SJP Osijek i Nikoline Kuvačić iz Sektora kriminalističke policije PU istarske.

U ukupnom poretku, kao i u poretku muških timova, prvo spomenuti tim završio je natjecanje na petom mjestu s vremenom od 9,46 sati, dok je mješoviti tim ukupno došao 21., a u poretku mješovitih timova peti, s ostvarenim vremenom od 13,03 sati. Od postolja su timove dijelile minute, koje su slovenski natjecatelji sebi osigurali samim bivanjem na svom terenu.

Natjecanje je započelo je 11. lipnja plivanjem u Bledskom jezeru i nastavilo se bicikliranjem i planinarenjem po okolnim planinama uz popriličan teret na leđima, a prvi natjecateljski dan okončan je streljaštvom. U toj posljednjoj disciplini, tim PU Koper posudio je našim timovima malokalibarsku pušku, precizniju i bolju od onih kojima su oni raspolagali te su po završetku natjecanja, temeljem prijedloga voditelja naših timova, isti osvojili pehar za fer play. 

Nakon noći prespavane u šatorima na području vojarne na Pokljuki, na hladnoći i kiši, već u 7 sati ujutro krenulo se u nove kilometre planinarenja pa brdskog bicikliranja, a potom je uslijedilo veslanje po Bohinjskom jezeru, koje je hrvatski muški tim najbolje odradio, pa ponovno bicikliranje, zatim trčanje, premošćivanje Save i za kraj vježba spretnosti. Tijekom spomenutih etapa provedena su zahtjevna testiranja znanja iz prve pomoći i općeg znanja gdje se svaka greška kažnjavala dodatnim minutama.

Kako bi se odvažili na ovakav tip natjecanja potrebna su znanja i vještine, a jednom kada krenete odustajanje nije opcija, ide se do kraja i do zadnjih atoma snage. Naše su policajke i policajci dali sve od sebe, borili su se protiv visina koje ne susreću jako često. Okruženi predivnim krajolicima u čestim su trenucima uspjeli nadmašiti i vlastite granice izdržljivosti. Uz svo neiskustvo, a upravo je iskustvo ono što je od presudne važnosti na ovakvim događanjima, ipak su odradili vrhunski posao i otvorili širom vrata za bolje rezultate naredne godine.

Ovaj hod uma, volje i moći, kako ga slovenski kolege nazivaju, naše su policajke i policajci iskusili do same srži. Mitja Brajnik, idejni začetnik cijele ove priče, opisao je  natjecanje krilaticom “Trpi i uživaj“ pa su tako i oni otrpjeli svoje te pritom, koliko god to paradoksalno bilo, uživali u nestvarnim ljepotama prirode i u svom uspjehu kad su dostigli cilj -  to su učinili za Hrvatsku, za svoju službu i za svog voditelja, nedavno preminulog, Zorana Mamuzića.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica