Obilježena 27. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra

  • Slika /2018/bak5.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: PU istarska

Dvjestotinjak istarskih specijalaca, članova njihovih obitelji i visokih uzvanika okupilo se danas u Valbandonu povodom obilježavanja 27. godišnjice osnutka specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske BAK Istra. 

Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom, koju su u crkvi bl. Miroslava Bulešića predvodili biskup u miru mons. Ivan Milovan i policijski kapelan PU koprivničko-križevačke Ozren Bizek, nakon čega je kod spomen obilježja BAK-ova, pod vodstvom ratnog dozapovjednika jedinice Bože Kirina održano svečano postrojavanje pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra, koji su od samog početka sudjelovali u Domovinskom ratu. 

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. ''Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije BAK Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Prvo pod vodstvom zapovjednika Hasimija, a od 1993. godine pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba'' istaknuo je predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković. Prisjećajući se ratnog puta BAK-ova, Blašković je naglasio kako su po završetku ratnih zbivanja BAK-ovi, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra bilo je ranjeno. ''Tih ratnih dana bili smo samozatajni, skromni, ali odlučni u svome naumu, puni energije, nacionalnog zanosa i ponosa. Čuvali  leđa jedan drugome. Neka nam ta snaga nikada ne nestane! Pozivam vas da se i danas svaki dan upitamo: što ja kao pojedinac mogu učiniti da ovo naše društvo bude još bolje? I učinite to. Budite taj kotačić koji će pokrenuti boljitak ove naše lijepe zemlje'' rekao je Blašković. 

I sam sudionik ratnih zbivanja, načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot istaknuo je u svom obraćanju važnost i ulogu istarskih Bakova u Domovinskom ratu. Zahvalio je pripadnicima Spcijalne jedinice policije BAK Istra na njihovom doprinosu i poručio im da u njemu uvijek imaju prijatelja i osobu na koju se mogu osloniti. 

U ime ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije, istarskim specijalcima godišnjicu osnutka jedinice čestitao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić. ''Iako je neprijatelj na ratištima bio brojčano i tehnički daleko nadmoćniji, domoljublje, hrabrost, požrtvovnost i profesionalnost koji su krasili ove specijalce, stvarali su bedem preko kojeg oni nisu mogli proći i time ste dali svoj neprocjenjiv  doprinos u ostvarivanje samostalne, slobodne i neovisne države Hrvatske'' naglasio je Ćelić. Ujedno je pohvalio današnju interventnu jedinicu Policijske uprave istarske, napomenuvši kako je moderno ustrojena, opremljena i osposobljena za obavljanje posebnih zadaća i najsloženijih policijskih operacija te je velika potpora i logistika policijskoj upravi i Ravnateljstvu policije u vremenima konstantne pojave novih oblika kriminaliteta. ''Moram istaknuti doprinos ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, koji je opremio i modernizirao sve rodove policije, gdje mogu istaknuti potpunu opremljenost svih 1.377 djelatnika interventne policije sa svim naoružanjem i opremom te druge rodove policije, koji uskoro dobivaju balističku opremu, osobno i skupno naoružanje, poboljšanje uvjeta rada, povećanje materijalnih primanja, a što je pokazatelj da se na prvo mjesto stavlja naša najveća vrijednost, a to je policijski službenik koji radi najteži i najbolji posao na svijetu'' naglasio je Ćelić.

Istarskim specijalcima na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske zahvalili su i pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i ratni zapovjednik specijalne policije MUP-a, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač

Svečanu proslavu 27. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra  svojim glazbenim nastupom uveličali su magistri glazbene umjetnosti Zoran Tomaić i Sandro Vešligaj, a nakon zajedničke fotografije ispred spomen obilježja, pripadnici specijalne jedinice i njihovi gosti nastavili su zajedničko druženje u MUP-ovom odmaralištu.



Pisane vijesti