Sutra prometna akcija u cilju zaštite pješaka

Slika /2018/pješački prijelaz i dijete.JPG

Prometna policija će u srijedu na području Pule provesti preventivno-represivnu akciju u cilju zaštite pješaka

Foto: Ilustracija

Postaja prometne policije Pula-Pola nastavlja provoditi aktivnosti u cilju zaštite najugroženijih sudionika u prometu pa će tako u srijedu, 27. siječnja od 9 do 14 sati, provesti preventivno-represivnu akciju usmjerenu prema zaštiti pješaka.
 
Tijekom protekle godine na području policijske postaje dogodilo se 12 prometnih nesreća obaranja pješaka, što je 66% manje u odnosu na 2019. godinu, kada je zabilježeno 35 prometnih nesreća obaranja pješaka. U prometnim nesrećama tijekom 2020. godine stradalo je ukupno 11 pješaka: jedan pješak je smrtno stradao, jedan pješak je teže ozlijeđen, a devet pješaka je zadobilo lakše ozlijede, dok je usporedbe radi u 2019. godini stradalo ukupno 37 pješaka: jedan pješak je poginuo, 11 pješaka je teže ozlijeđeno, a 25 pješaka je zadobilo lakše ozlijede.

Što se tiče prekršaja, tijekom 2020. godine utvrđeno je 347 prekršaja neustupanja prednosti pješaku, što je 20% manje u odnosu na 2019. godinu te 106 prekršaja pješaka u prometu, što je 144% manje u odnosu na 2019. godinu.

Unatoč smanjenju broja prometnih nesreća i stradavanja pješaka, Postaja prometne policije Pula-Pola će akciju provesti u cilju osvješćivanja sudionika u prometu o potrebi poštivanja prometnih propisa te podizanja sigurnosti pješaka u prometu. Policija poziva vozače da se pješačkim prijelazima približavaju smanjenom brzinom i propuštaju pješake koji stupaju ili su već stupili na obilježeni pješački prijelaz te posebnu pozornost posvete djeci, starim i iznemoglim osobama ili drugim osobama s invaliditetom. Pješake upozoravamo da se kreću nogostupom ili drugom prikladnom površinom te da kolnik prelaze na za to obilježenim mjestima, nakon što su se dobro uvjerili da to mogu učiniti na siguran način, uz obvezu poštovanja odredbi svjetala na semaforu za pješake.
 
 

Stranica