Proslava dana policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića

Slika PU_I/vijesti/2015/dan kapelanije.JPG

Foto: PU istarska

U petak, 6. studenog, u novoimenovanoj crkvi bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu, održana je svečanost posvete oltara i crkve te proslava dana policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića za Policijsku upravu istarsku. Svečanu euharistiju predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac, uz koncelebraciju biskupa u miru mon. Ivana Milovana, koji je izrekao prigodnu homiliju.

Naime, nakon dobivene suglasnosti Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, policijska kapelanija za PU istarsku preimenovana je iz policijske kapelanije sv. Maura u policijsku kapelaniju bl. Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika, sina hrvatske Istre i najmlađeg hrvatskog blaženika. Svečanost je započela procesijom policijskih službenika, predstavnika vojske, lokalne i područne samouprave te policijskih kapelana iz svih policijskih uprava, koji su do crkve dopratili relikvije bl. Miroslava Bulešića. Relikvije je darovao biskup porečki i pulski mons. Dražen Kutleša te su one, tijekom misnog slavlja i blagoslova crkve i posvete oltara, postavljene u novi oltar.

U nazočnosti načelnika Policijske uprave istarske Dragutina Cestara, pročelnika Ureda državne uprave Draženka Janjuševića, načelnice Općine Fažana Ade Damjanac, Voditelja Samostalne službe MUP-a za suradnju s Vojnim ordinarijatom Josipa Zagorščaka, brojnih djelatnika MUP-a te svih vojnih i policijskih kapelana Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske, biskup Jezerinac je mazanjem uljem krizme križeva na zidovima crkve i novopostavljenog kamenog oltara te polaganjem relikvija Blaženika u oltar posvetio crkvu bl. Bulešiću, a proglašavanjem povelje policijska kapelanija za Policijsku upravu istarsku od toga dana nosi ime bl. Miroslav Bulešić.

Prije početka misnoga slavlja sve okupljene je u svojstvu domaćina pozdravio vlč. mr. Ilija Jakovljević, policijski kapelan za Policijsku upravu istarsku. Biskup Jezerinac je prema obredniku na početku misnoga slavlja blagoslovio vodu te njome prostor obnovljene crkve. Biskup Milovan je u prigodnoj homiliji pojasnio ukratko simboliku i značaj obreda posvećenja crkve i oltara, a potom i starodrevnu praksu Crkve polaganja relikvija u oltar. Biskup je nadalje citirao ono što je Bulešić često spominjao, crveno i bijelo mučeništvo te nekoliko poznatih Bulešićevih izjava, a potom je podsjetio na dinamiku zbivanja u danima prije Bulešićeve smrti. Nakon homilije te litanija Svih svetih, uslijedio je obred posvete mazanjem uljem krizme križeva u bočnim zidovima crkve i oltara te pohrana relikvija u oltar. Uz postavljanje relikvija pročitan je i dopis porečkog i pulskog biskupa mons. dr. Dražena Kutleše o dodjeli relikvija za tu crkvu. Nakon popričesne molitve uslijedilo je potpisivanje povelje o posvećenju crkve i oltara, a potom je vlč. Jakovljević zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji projekta obnove i posvete crkve i oltara.

Načelnik Cestar je, čestitavši dan kapelanije, izrazio zadovoljstvo ostvarenjem tog projekta, a na poseban je način izrazio zahvalnost vlč. Jakovljeviću na protekle dvije godine uspješnog i vrlo odgovornog vršenja službe policijskog kapelana. ''U vama imamo svećenika i prijatelja, čovjeka i dušobrižnika koji je uvijek spreman i želi pomoći, koji je pokretač mnogih inicijativa i projekata pa tako i preimenovanja i obnove ove crkve i oltara'' rekao je načelnik Cestar i istaknuo kako je preimenovanje crkve u blaženog Miroslava Bulešića od velikog značaja za policijsku upravu i kapelaniju PU istarske jer se na taj način daje dodatni značaj duhovnoj skrbi svih djelatnika.



Stranica