Četvrti međunarodni tečaj za UN policijske časnike – UNPOC Croatia 2009.

Slika topvijesti/godina_2009/rujan/valbandon_undp.jpg

U policijskom centru za obuku Valbandon danas je otvoren četvrti međunarodni tečaj za UN-ove policijske časnike – UNPOC Croatia 2009. (United Nationals Police Officers Course). Organizator tečaja je MUP RH u suradnji s drugim ministarstvima Republike Hrvatske i policijskim ekspertima drugih zemalja.


Foto:
MUP

U policijskom centru za obuku Valbandon danas je otvoren četvrti međunarodni tečaj za UN-ove policijske časnike – UNPOC Croatia 2009. (United Nationals Police Officers Course). Organizator tečaja je MUP RH u suradnji s drugim ministarstvima Republike Hrvatske i policijskim ekspertima drugih zemalja.

Na svečanom otvorenju tečaja, koji traje od danas 21. rujna, do 2. listopada 2009. godine uz sudionike tečaja i eksperte iz drugih zemalja nazočio je i ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose Filip Dragović. U svom govoru osvrnuo se na specifična iskustva hrvatskih policijskih službenika stečena kroz stvaranje države, odnosno, kroz rat u kojem su oni imali značajnu ulogu. Zbog toga su, kaže Dragović, oni vrijedan sudionik svake mirovne misije koja se uobičajeno uspostavlja u zemlji za vrijeme ili neposredno nakon izvanrednog stanja ili konflikta. Također je naglasio  kako Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže znatne napore u organiziranju i provođenju obuke za policijske službenike, a postavljeni su i visoki kriteriji i kod prijavljivanja kandidata za upućivanje u mirovne misije.

Ravnatelj Dragović izrazio je zahvalu policijama Švedske, Slovenije, Njemačke i Belgije na slanju policijskih stručnjaka budući da jedino takav pristup obuci u kojoj sudjeluju policijski službenici i instruktori iz različitih zemalja, predstavlja okruženje za prihvaćanje principa timskog rada i otvorenosti za rad i život u multikulturalnom i multinacionanom okruženju koje očekuje svakog budućeg misonara.

Dosad su provedena tri tečaja: “UNPOC 2006“, “UNPOC 2007“, “UNPOC 2008“,   a u veljači 2008. Ministarstvo unutarnjih poslova RH zaprimilo je certifikat o usklađenosti UNPOC-a sa UN-ovim standardima obuke za mirovne misije. Važno je napomenuti da je Republika Hrvatska, uz Australiju i Rusiju, jedina država koja trenutačno ima usklađene tečajeve provođenja obuke za mirovne misije s UN standardima te se kroz provedbu ovog tečaja Republika Hrvatska profilira kao aktivan partner u globalnim mirovnim nastojanjima međunarodne zajednice. Od svibnja ove godine UN-ov Odjel za mirovne operacije započeo s implementiranjem novih zajedničkih standarda i materijala za obuku policijskih službenika, a UNPOC Croatia 2009. prvi je UNPOC tečaj uopće, koji će se održati  u cijelosti prema tim principima i standardima.

Ove godine na tečaju sudjeluju 24 policijska službenika: 17 iz Hrvatske, jedan iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Litve, jedan iz Crne Gore, jedan iz Iraka, jedan iz Slovenije te dva vojna policajca iz Hrvatske. Tečaj, osim teoretskog dijela, sadrži i niz terenskih vježbi i to: vježbu gađanja, “land navigation & radio communication“, vježbu terenske vježbe  i završnu terensku vježbu “Grimalda 2009“. Predavači na tečaju bit će policijski časnici iz Ministarstva unutarnjih poslova RH s iskustvom u mirovnim misijama te policijski stručnjaci iz Švedske, Njemačke, Belgije i Slovenije i predstavnik UNDP-a.



Stranica