Utopio se talijanski ronioc

Slika PU_I/vijesti/2009/ronjenjeW_ 325.jpg

Dana 26.kolovoza u vremenu od 10-12 sati od strane pravne osobe “NADI SCUBA” d.o.o. iz Rovinja, J. Dobrile br.11, organizirano je ronjenje za 15 stranih državljana na zaštićenom području – olupini potonulog broda “Barun Gautsch”, a kojom prilikom je došlo do smrtnog stradavanja –utapljanja talijanskog ronioca M.R. (1985).


Foto:
PU istarska
Dana 26. kolovoza  u vremenu od 10-12 sati od strane pravne osobe “NADI SCUBA” d.o.o. iz Rovinja, J. Dobrile br.11, organizirano je ronjenje za 15 stranih državljana na zaštićenom području – olupini potonulog broda “Barun Gautsch”, a kojom prilikom je došlo do smrtnog stradavanja –utapljanja talijanskog ronioca M.R. (1985).

Provedenim policijskim izvidima od strane policijskih službenika Sektora kriminalističke policije i Policijske postaje Rovinj, izvršenim uvidom u ronilačku zakonsku regulativu, te obavljenim kriminalističkim vještačenjima utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je S.N. (1962), kao odgovorna osoba u svojstvu vlasnika pravne osobe i voditelja organiziranog ronjenja, počinio KD “Prouzročenje smrti iz nehaja” iz čl. 95 st.1 KZ-a.
Kazneno djelo je počinjeno na način što je S.N. kao odgovorna osoba za stručnu organizaciju i provedbu organiziranog ronjenja na zaštićenom području – olupini potonulog broda “Barun Gautsch”, počinio niz propusta dužnih radnji koje je trebao provesti iz djelokruga svoje odgovornosti sa aspekta sigurnosti ronjenja, kao i  povreda čl. 11 Pravilnika o postupku i načinu izdavanja dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u područjima gdje se nalaze kulturna dobra, i to u onom dijelu koji se odnosi na obvezu voditelja ronjenja da bude uz grupu od urona, za cijelo vrijeme ronjenja do izrona i odlaska iz zaštićenog područja, čime je lakomisleno držao da sa svim tim propustima dužnih radnji neće prouzročiti tijek događaja kojim je u konačnosti izazvana smrt talijanskog ronioca M.R. (1985) iz Monze. Isto tako, pravna osoba “NADI SCUBA” d.o.o., kaznenim djelom činjenično i zakonski gore opisano, a koje je počinio S.N. kao odgovorna osoba, kazneno je odgovorna za KD “Prouzročenje smrti iz nehaja” iz čl. 95 st.1 KZ-a u svezi čl.3 st.1 i 2 “Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela”.


 


Stranica