Akcija "Mir i Dobro"

Slika PU_I/vijesti/2009/12/midw.jpg

I ove će se godine na području Policijske uprave istarske provoditi akcija pod nazivom „Mir i dobro“. Akcija započinje u ponedjeljak 14. prosinca 2009. godine i traje do 8. siječnja 2010. godine, a provodi se već tradicionalno od 1993. godine i to na nivou cijele Republike Hrvatske.


Foto: 
Ilustracija

I ove će se godine na području Policijske uprave istarske provoditi akcija pod nazivom „Mir i dobro“. Akcija započinje u ponedjeljak 14. prosinca 2009. godine i traje do 8. siječnja 2010. godine, a provodi se već  tradicionalno od 1993. godine i to na nivou cijele Republike Hrvatske.

U cilju da se osigura povoljno stanje sigurnosti i da svi građani i svi oni koji će boraviti na našem području u miru sa svojom obitelji i prijateljima provedu Božićne i Novogodišnje blagdane, policija će i ove godine pojačano provoditi preventivne aktivnosti.

Na području Policijske uprave istarske, božićni i novogodišnji blagdani 2008/2009. godine protekli su u povoljnom ozračju bez težih posljedica za zdravlje i većih šteta za imovinu. Od značajnijih događaja možemo izdvojiti događaj na području Poreča kada je uslijed korištenja pirotehničkih sredstava I razreda u prisustvu oca jedno dijete zadobilo lakše tjelesne ozlijede odnosno opekotine šake.

Nikako ne smijemo zanemarit činjenicu da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice kao što su ozljede šaka, prstiju, lica i očiju, a o korištenju eksplozivnih naprava i vatrenog oružja da i ne govorimo. I manja pirotehnička sredstva kao što su npr. mini petarde i zviždeće rakete nisu bezopasne, pogotovo kada su u dječjim rukama, ili kada se upotrebljavaju na mjestima gdje se okuplja veći broj osoba kao što su škole, igrališta, parkovi, dvorišta, autobusne postaje i slično.
 
 
 
Kako ne bi dolazilo do neželjenih i štetnih posljedica najvažnije je da se u narednom periodu spriječi zlouporaba vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, streljiva i pirotehničkih sredstava, uporabom kojih mogu nastati takve posljedice. Iz tih razloga pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo te ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice.
 
Vrste pirotehničkih sredstava
 
  • Pirotehničkih sredstava razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.
  • Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi.  
  • Pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.
 
Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava
  • pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama i to osobama starijim od 14. godina.
  • pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava,
  • prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima, dozvoljena je tijekom cijele godine,
  • pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, a pirotehnička sredstva razreda III., T1 i P1 osobama starijim od 18 godina, 
  • pirotehnička sredstva razreda III. mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca do 1. siječnja godine, 
  • uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 



Kazne

Zakonom o eksplozivnim tvarima  (Narodne novine 178/04, 109/07 i 67/08) propisane su i kazne kako za fizičke tako i pravne osobe. Za korištenje pirotehničkih sredstva II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja, u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba propisane su kazne za fizičke osobe u iznosu od 1 000 do 5 000 kuna.
Pravnoj osobi ukoliko prekrši odredbe iz čl. 29. i 30. Zakona o eksplozivnim tvarima kojima se propisuje prodaja pirotehničkih sredstava može biti određena kazna u iznosu od 20 000 do 40 000 kuna, a odgovornoj osobi u pravnoj osobi u iznosu od 4 000 do 8 000 kuna.

Osim toga Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira također su predviđene sankcije protiv osoba koje npr. neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal (novčane i zatvorske kazne).

Kazneni zakon predviđa za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom zatvorske kazne, a kod kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari propisane su novčane i zatvorske kazne.

Nadalje, kaznenim zakonom propisano je i da će osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
 
 


Stranica